Sağlık

DSÖ pandemi döneminde sağlıkta eşitsizlikle mücadele çağrısı yaptı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Salı günü düzenlediği basın toplantısında "Hepimiz şüphesiz pandemiden etkilendik. Ancak en yoksul ve en marjinal olanlar en ço...

Abone Ol

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Salı günü düzenlediği basın toplantısında "Hepimiz şüphesiz pandemiden etkilendik. Ancak en yoksul ve en marjinal olanlar en çok etkilenenler oldu. Hayatlarını da, geçim kaynaklarını da kaybettiler" dedi.

DSÖ'ye göre, pandemi nedeniyle 2020'de 119 ila 124 milyon insanın daha aşırı yoksulluğa sürüklendiği tahmin ediliyor. İstihdamda da cinsiyet eşitsizliğinin arttığı ve erkeklerden daha fazla sayıda kadının son 12 ayda işinden ayrıldığı güçlü kanıtlarla gösterildi. Tedros, "Kovid-19 salgını, toplumlarımızdaki eşitsizlikler ve sağlık sistemlerimizdeki boşluklar arasında gelişip serpildi" dedi. Tedros, "Hükümetlerin sağlık hizmetlerini güçlendirmek için yatırımlar yapması ve çok sayıda insanın bu hizmetleri kullanmasının önünde engel teşkil eden bariyerleri kaldırması hayati önem taşıyor, böylece daha fazla insan sağlıklı bir hayat yaşama şansı elde edebilir" diye konuştu.

DSÖ direktörü, hızlı testler, oksijen, tedaviler ve aşılar gibi Kovid-19 teknolojilerine erişim konusunda ülkeler arasındaki ve ülkelerin kendi içindeki eşitsizliklerin giderilmesi çağrısında bulundu. Tedros, DSÖ liderliğindeki küresel bir aşı girişimi olan COVAX'a daha fazla destek sağlamanın anahtar rol oynadığını belirterek bu girişim dahilinde paylaşılan aşıların hala yetersiz olduğunu ve 22,1 milyar ABD doları tutarında bir finansman açığıyla karşı karşıya olduklarını belirtti. Tedros ayrıca, hükümetlerin temel sağlık hizmetlerine yaptıkları harcamalara gayrisafi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) yüzde 1'i oranında ek yapmalarını tavsiye etti. Tedros, "Gelişimin motoru olarak sağlığa yatırım yapmanın şimdi tam zamanı" dedi.