Sağlık

DSÖ: Küresel Kovid-19 ölüm sayıları bildirilenden üç kat fazla olabilir

2021 Dünya Sağlık İstatistikleri raporunda yer alan yıllık "dünya sağlık durumu" değerlendirmesinde, yeni koronavirüsün ortaya çıkışından itibaren 153 milyondan fazla kişiye b...

Abone Ol

2021 Dünya Sağlık İstatistikleri raporunda yer alan yıllık "dünya sağlık durumu" değerlendirmesinde, yeni koronavirüsün ortaya çıkışından itibaren 153 milyondan fazla kişiye bulaştığını ve bu yıl 1 Mayıs'a kadar küresel bazda 3,2 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığını hatırlatan DSÖ, bu rakamın büyük olasılıkla gerçek rakamın altında olduğunu ve gerçek rakamın birkaç kat daha yüksek olabileceğini dile getirdi.

2020 yılında resmi olarak bildirilen küresel ölüm sayısı 1,8 milyon iken DSÖ, virüsten en az 3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyordu; dolayısıyla arada 1,2 milyon kişilik fark bulunuyordu. DSÖ, resmi rakamlarla gerçek rakamlar arasındaki farkın, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma konusunda daha fazla zorluk çıkarabileceğini söyledi.

Örgüt ayrıca küresel Kovid-19 kaynaklı ölümlerin yaklaşık yarısının Amerika kıtasında, üçte birininse Avrupa'da gerçekleştiğini, çünkü bu iki bölgenin tüm dünyada en fazla etkilenen yerler olduğunu vurguladı. Dünya nüfusunun sadece yüzde 12,4'üne sahip olmalarına karşın yüksek gelirli ülkelerde küresel vakaların yüzde 45'i görüldü. DSÖ, Çarşamba günü yaptığı haftalık güncellemesinde 32 milyonla ABD, 24 milyonla Hindistan ve 15 milyonla Brezilya'nın en yüksek toplam vakası sayısına sahip olduğunu açıkladı.