DSÖ, varyantın aşıların içindekiler de dahil olmak üzere belli antikorlara karşı dirençli olduğunu belirtti. "Çifte mutant" diye de adlandırılan B1617 isimli varyantın B1617.1, B1617.2 ve B1617.3 olmak üzere üç farklı altsoyu mevcut. DSÖ'nün haftalık güncellemesinde bu varyantların diğer ülkelerde, bilhassa da Avrupa ve Kuzey Amerika'da giderek artan oranda görüldüğü belirtildi.

Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor

DSÖ, Pazartesi günü B1617'yi endişe verici varyant olarak ilan etti. DSÖ güncellemesinde, geçtiğimiz hafta 2,7 milyon vaka bildiren Hindistan'da toplanan numunelerin yüzde 21'inde B1617.1 altsoyuna, yüzde 7'sinde ise B1617.2 altsoyuna rastlandığı belirtildi.

Açıklamada, en çok B1617 vakası bildiren ülke olan İngiltere'nin B1617.2 altsoyunu çoktan endişe verici varyant olarak sınıflandırdığı kaydedildi. Güncelleme açıklamasına göre, B1617.1 ve B1617.2 isimli altsoylar, Kovid-19 tedavisinde kullanılan Bamlanivimab antikoruna karşı direnç gösterirken, B1617.1 ayrıca "nötralizasyon antikorlarına karşı azalmış duyarlılığa" karşı da dirençli. DSÖ, varyantın aşılara karşı da dirençli olabileceğini aktarırken, bir araştırmanın Moderna ve Pfizer aşıları tarafından salınan antikorlara karşı etkililiğin yedi kat azaldığını ortaya koyduğu bildirildi.

DSÖ'ye göre, her ne kadar söz konusu varyant Hindistan'daki vakaların artmasından sorumlu olsa da, dünya çapındaki vakaların yüzde 50'sine ve küresel bazda ölümlerin yüzde 30'una sahip Hindistan'da, dini ve siyasi sebeplerle toplu bir araya gelmeler ile sosyal mesafe gibi önlemlerin ciddiye alınmaması gibi faktörler de salgındaki artışa sebep olmuş olabilir.

Editör: İRFAN KARSLI