Sağlık

DSÖ: Geçen hafta Kovid-19 aşılarının sadece yüzde biri en düşük gelirli ülkelerde uygulandı

DSÖ Genel Direktörü'nün örgütsel değişimle ilgili kıdemli danışmanı Bruce Aylward düzenlediği basın toplantısında, "Geçen hafta yüksek, üst-orta gelirli ülkeler ile bazı düşük...

Abone Ol

DSÖ Genel Direktörü'nün örgütsel değişimle ilgili kıdemli danışmanı Bruce Aylward düzenlediği basın toplantısında, "Geçen hafta yüksek, üst-orta gelirli ülkeler ile bazı düşük ve orta gelirli ülkelere yaklaşık 99 milyon doz aşı gitmesine karşın, bunların sadece yüzde biri en düşük gelirli ülkelere gitti" dedi.

Daha fazla aşı üretilmesinin gerekli olup olmadığı sorulan Aylward, "Ek kapasite inşa ederken dikkatli olmalıyız" çünkü "bu kapasite hala yanlış yerlere gidiyor" dedi. DSÖ, düşük ve orta gelirli ülkelere aşı dağıtmak için DSÖ liderliğindeki bir girişim olan COVAX programının aşı kapasitesini artırmasına yardımcı olmak için üreticilerle birlikte çalıştığını bildirmişti.

Aylward aşı arzını artırmanın "haftalar, hatta aylar alacağını" ve "aynı zamanda bugün var olan aşıları nasıl kullanacağımıza dair bazı acil ve önemli kararlar almak zorunda olduğumuzu" söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün başuzmanı Dr. Soumya Swaminathan aynı basın toplantısında, COVAX'ın "acil ihtiyacının" üreticiler ve tedarikçilerle birlikte çalışarak "barikatları ve engelleri" ortadan kaldırıp aşı tedarikini artırmanın yanı sıra ihracat yasaklarının "aşı üretim sürecine müdahale etmemesini" sağlamak olduğunu söyledi.