Huq, G7 ülkelerinin Kovid-19 aşı krizinden faydalanmasının "ahlak dışı" olacağını belirtti. Pazar günü, gelişmiş ülkelerin liderleri G7 zirvesini bitirmek üzereyken protestocular sokağa çıkmış ve liderleri boş vaatlerde bulunmakla suçlamıştı. Zirvenin bitiminde yayınlanan ortak bildiride, G7 liderleri gecikmeli olarak az gelişmiş ülkelere 1 milyar doz koronavirüs aşısı sağlama sözü verdi. Ancak uzmanlar dünyanın 11 milyar doz aşıya ihtiyaç duyduğunu ısrarla vurguluyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı

Huq, G7 ülkeleri yoksul ülkelere aşı kriziyle ilgili yardım etme konusunda gerçekten samimiyse, tüm ülkelerin aşı üretmesine izin vermek için patent korumasından feragat edilmesi gerektiğini söyledi ve bu amaçla teknoloji transferleri ile hammadde yardımının da gerekli olduğunu belirtti.

Her ülke güvende olana kadar hiçbir ülke güvende değildir diyen Huq, dünyada nüfusun yüzde 70'inin aşılanması ve yoksul ülkeler için yeteri kadar aşı sağlanması gerektiğini söyledi. Muzaherul Huq, "Ancak yoksul ülkeler dahil tüm ülkeler aşılama hedeflerine iki yıllık bir zaman dilimi içinde ulaşırsa, pandeminin kontrol altına alınabileceğini hepimiz biliyoruz" dedi.

Huq, diğer yandan G7 aşıları herhangi bir amaçla "destek kazanmak için bir kart" olarak kullanırsa, gelişmekte olan ülkelerin hayal kırıklığına uğrayacağını ifade etti. G7 taahhüdü, "eğer daha fazla aşı desteği için yeni sözler verilirse bir başlangıç olabilir" diyen Huq "Ayrıca, bu aşıların ulaşılabilirliği için de bir zaman sınırı olmalı" diye konuştu. Huq ayrıca, "Hayatları kurtarmak için aşılar ve diğer desteklerle yoksul ülkelere yapılan yardımlarda insani bir tutumun hakim olacağını" umduğunu dile getirdi.

Editör: İRFAN KARSLI