Sağlık

DSÖ: COVAX üzerinden aşı alacak ilk ülkelerden biri Ukrayna

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Pazartesi günü düzenlenen "Ukrayna 30'uncu Koronavirüs: Zorluklar ve Cevaplar" başlıklı Tüm Ukrayna Forumu'nun açılışında çevrimiçi konuşma yapan...

Abone Ol

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Pazartesi günü düzenlenen "Ukrayna 30'uncu Koronavirüs: Zorluklar ve Cevaplar" başlıklı Tüm Ukrayna Forumu'nun açılışında çevrimiçi konuşma yapan DSÖ direktörü, "Geçtiğimiz hafta COVAX, bu girişime katılan ülkeler arasında aşı dağıtımına ilişkin öngörüsünü yayınladı, UNICEF ve diğer kuruluşlarla birlikte bu aşıların mümkün olan en kısa sürede dağıtılması için çalışacağız. Sağlık çalışanlarını, yaşlıları, Kovid-19 hastaları ile doğrudan temas halinde olanları aşılayabilmesi için Ukrayna, COVAX girişiminin ilk dağıtım dalgasına dahil edilmelidir" dedi.

Foruma katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky de, Ukrayna'nın aşı tedariki için Sinovac Biotech, Pfizer, AstraZeneca ve Novavax firmalarıyla şimdiden anlaşmaya varıldığını söyledi.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, nüfusu Kovid-19'a karşı aşılamaya yönelik planı onayladı. Buna göre, 2021 ile 2022 yılları arasında nüfusun yüzde 50'si yani 20 milyon kişi aşı olacak.

Bakanlık daha önce yaptığı açıklamada, onaylanan aşılama planının en riskli gruptaki vatandaşlara öncelik verecek şekilde dört aşamadan oluştuğunu belirtmişti.

COVAX girişiminin bir üyesi olan Ukrayna'ya en az sekiz milyon doz aşı bağışlanacak. Bu arada ülke, aşıların geri kalanını da üreticilerden satın alacak. Bakanlığa göre, Pazartesi günü itibarıyla Ukrayna'da 23.644 kişi hayatını kaybederken toplam Kovid-19 vaka sayısı 1.246.990 oldu, 1.075.743 hasta ise iyileşti.