Sağlık

DSÖ baş bilim uzmanı: Hindistan, Kovid-19'un endemik aşamasına geçiyor olabilir

Swaminathan, açıklamasını, yerel haber portalı The Wire'a Salı günü verdiği röportaj sırasında yaptı. Swaminathan, "Düşük veya orta seviyede bulaşmanın olduğu bir çeşit endemi...

Abone Ol

Swaminathan, açıklamasını, yerel haber portalı The Wire'a Salı günü verdiği röportaj sırasında yaptı. Swaminathan, "Düşük veya orta seviyede bulaşmanın olduğu bir çeşit endemi evresine giriyor olabiliriz, ancak vaka sayılarında birkaç ay önce tanık olduğumuz türde bir üstel büyüme ve zirve yapacak bir artış görmüyoruz" dedi. Endemik dönem, halkın virüsle yaşamayı öğrendiği zaman olarak tanımlanıyor. Bu, virüsün nüfusu etkisi altına aldığı epidemi döneminden çok farklı bir evre.

Swaminathan, "Hindistan'a gelince, ülkenin büyüklüğü ve nüfusun çeşitliliği ile farklı bölgelerindeki bağışıklık durumu nedeniyle ülkede şu mevcut olan durum, endemik dönem gibi duruyor. Durumun, özellikle virüsten daha kolay etkilenen nüfusun bulunduğu ülkenin farklı bölgelerinde, iniş ve çıkışlarla bu şekilde devam etmesi son derece mümkün" dedi.

Hindistan, Nisan-Mayıs döneminde Kovid-19 pandemisinin yıkıcı bir ikinci dalgasına tanık oldu. Swaminathan, 2022 sonuna kadar, "aşılanma oranının yaklaşık yüzde 70'lere çıkarılmasını, ülkelerin ancak o zaman normale dönebileceğini" umuyor. Swaminathan, üçüncü dalgada çocuklarda görülebilecek vaka sayısının yüksek olabileceğini ancak ciddi şekilde hastalanmalarının çok düşük bir olasılık olduğunu belirtti. Bu konuda panik yapılmaması gerektiğini vurgulayan Swaminathan, yine de daha fazla çocuğun hastalığa yakalanmasına karşı hazırlıklı olunmasının akıllıca olacağını belirtti.