Kopenhag'da düzenlenen çevrimiçi basın toplantısında Kluge, "Bu süreç hassas... Geçen yıl bu zamanlar yapılan hataların aynısını tekrar etmeyelim. Kovid-19'un yeniden yükselmesine sebep olan ve sağlık sistemimiz, toplumlarımız ile ekonomilerimizin pandeminin en güçlü etkilerinin acısını çekmesine sebep olan bu hatalar tekrarlanmamalı" dedi.

Kluge'nin bu uyarısı, Avrupa bölgesinin vaka sayılarında geçtiğimiz haftalarda dramatik bir gerileme yaşadığı ve Nisan ortasında 1,7 milyon olan haftalık Kovid-19 vaka sayısınden ayda yüzde 60'lık düşüşe denk gelen bir azalmayla geçen hafta 685.000'in hemen altına düştüğü bir dönemde geldi.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü, ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkan B.1.617 varyantıyla ilgili kaygılara yönelik açıklamalarda da bulundu. Varyanta DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki 53 ülkenin 26'sında rastlandığını ifade eden Kluge, şöyle devam etti: "Vakaların çoğu uluslararası seyahatlerden kaynaklanıyor ancak ileriye doğru yayılma da yaşanıyor. Bu yeni varyant hakkında bir şeyler öğrenmeye devam ediyoruz ancak hızlıca yayılması ve Avrupa'da baskın olan B.1.1.7 türü İngiltere varyantının yerini alması mümkün."

Kluge, mevcut onaylı aşıların, şu ana kadar ortaya çıkan tüm koronavirüs varyantlarına karşı etkili olduğunun altını bir kez daha çizdi. DSÖ yetkilisi, bunlarla birlikte gelecek aylarda sosyal tedbirlerin gevşetilemesiyle birlikte hareketliliğin, fiziksel etkileşimin ve bir araya gelişlerin artmasını ve Avrupa'da daha fazla bulaş beklediğini söyledi.

Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi

Kluge, farkında olunan bu hassas duruma destek sağlamak için, bölgede test ve sıralama, izolasyon, temas takibi, karantina ile aşılama çabalarının iki katına çıkarılmasının yanı sıra sosyal tedbirlerin de sürdürülmesi ihtiyacına yönelik acil çağrısının bir kez daha vurguladı. Kluge, "Ne testler ne de aşı olmak fiziksel mesafe ve kamuya açık yerlerde ya da sağlık tesislerinde maske takmak gibi önlemlerin yerine geçebilir" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI