DSÖ Genel Direktörü bu açıklamayı, Pazartesi günü AstraZeneca ilaç firmasının Oxford Üniversitesi ile geliştirdiği Kovid-19 aşısının yüzde 90'a varan oranda etkili olduğunu duyurmasından sonra yaptı. AstraZeneca, Pfizer ile Moderna'dan sonra potansiyel Kovid-19 aşısı için ileri evre verilerini açıklayan üçüncü büyük ilaç şirketi oldu.

"Bu bilimsel başarının önemi kelimelerle anlatılamaz. Tarihte hiçbir aşı bu kadar hızlı geliştirilmedi. Bilim dünyası aşı geliştirme çalışmalarına yeni bir standart getirdi" diyen Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, uluslararası toplumun da aşıya erişimde yeni bir standart belirlemesi gerektiğine işaret etti: "Acilen geliştirilen aşılar, yine acilen ve adil bir şekilde de dağıtılmalı."

En fakir ve en savunmasız ülkelerin aşı izdihamında ezileceğinden endişelenen DSÖ, küresel aşı, teşhis ve tedavi çalışmalarına destek için 'Kovid-19 Araçlarına Erişim Hızlandırıcısı' programını başlattı. Yine bir DSÖ girişimi olan COVAX'a dahil olan 187 ülke, tüm ülkelere uygun fiyatta ve miktarda, doğru zamanlamayla yaygın aşı tedarik etmek amacıyla bu programa da katıldı.

Çin dünyanın en büyük milli park sistemini kurmaya çalışıyor Çin dünyanın en büyük milli park sistemini kurmaya çalışıyor

DSÖ Genel Direktörü'ne göre, aşıların, testlerin ve tedavilerin toplu tedarikinin ve dağıtımının desteklenmesi için acilen 4 milyar 300 milyon ABD dolarına ihtiyaç var ve önümüzdeki yıl 23 milyar 800 milyon ABD doları daha gerekecek.

DSÖ Genel Direktörü'nün demesine göre, "Uluslararası Para Fonu, tıbbi çözümlerin daha hızlı ve daha yaygın şekilde sunulması halinde, 2025 sonuna kadar küresel gelirde yaklaşık toplam 9 trilyon ABD doları bir artış öngörüyor."

Editör: İRFAN KARSLI