Chang'e-5 uzay aracını taşıyan Long March-5 roketi, sabah 4:30'da (Beijing Saati), güneydeki ada eyaleti Hainan'ın sahilindeki Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Alanından fırlatıldı.

Chang'e-5, Çin'in havacılık ve uzay çalışmaları tarihindeki en karmaşık ve zorlu görevlerden birini oluşturuyor.

Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak

Çin Ulusal Uzay İdaresi Ay Keşif ve Uzay Program Merkezi Müdür Yardımcısı Pei Zhaoyu, misyonun Çin'in bilim ve teknoloji alanındaki gelişimini desteklemeye yardımcı olacağını ve Çin'in gelecekteki insanlı ay görevleri ve derin uzay araştırmaları için önemli bir temel oluşturacağını belirtti.

Toplam kalkış kütlesi 8,2 ton olan ve bir uydu, Ay'ın yüzeyinde kullanılacak bir uzay aracı, bir yükseltici ve Dünya'ya geri

dönüşü sağlayacak bir araçtan oluşan Chang'e-5'in Dünya'ya Ay'dan yaklaşık 2 kilogram örnek getirmesi bekleniyor.

Chang'e-5 görevinin bilimsel hedefleri arasında, Ay örnekleriyle ilgili yerinde analiz verilerini elde etmek için iniş alanının araştırılması ve Ay örneklerinin sistematik ve uzun vadeli laboratuvar analizlerinin yapılması yer alıyor.

Chang'e-5'in ineceği bölge, Ay'ın yakın tarafında, Fırtınalar Okyanusu olarak da bilinen Oceanus Procellarum'un kuzeybatısında olacak.

Editör: İRFAN KARSLI