Çin'de ÜFE Mart ayında yüzde 2,8 düştü Çin'de ÜFE Mart ayında yüzde 2,8 düştü

LONDRA, 15 Aralık (Xinhua) DHL Express'in küresel CEO'su John Pearson Xinhua'ya verdiği yakın tarihli bir demeçte, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in DHL Express için en önemli pazarlardan biri olmaya devam ettiğini ve şirketin ülkede uzun vadede gelişmeyi sürdüreceğini söyledi. Pearson, "DHL Global Forwarding, Freight, 2008 yılında Çin'de demiryolu yük pazarını keşfetmeye ve planlar oluşturmaya başladı ve 2013 yılında BRI'ya (Kuşak ve Yol İnisiyatifi) katılarak Avrasya'yı tamamen kapsayan bir hizmet ağına sahip Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi gibi bir dizi demiryolu işletmecisiyle derinlemesine işbirliği yaptı" dedi.

Pearson, Bonn merkezli Deutsche Post DHL Grubu'nun, yan kuruluşları olan DHL Express ve DHL Global Forwarding, Freight ile Çin pazarına giren ilk büyük uluslararası ekspres şirketi olduğunu söyledi. Pearson, "Geçtiğimiz 35 yılda DHL, Çin'e 10 milyar yuanın üzerinde (1,57 milyar ABD doları) bir yatırım yaptı ve Çin'de geniş bir lojistik ağı oluşturdu" diye konuştu. Pearson, Çin'in yabancı şirketlere daha kapsamlı pazar fırsatları sağlama çabalarına değinerek, "Bu, Çin'de uzun vadede gelişmeye devam etme konusundaki güvenimizi ve kararlılığımızı daha da güçlendiriyor" dedi. Pearson ayrıca, Çin hükümetinin 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını en üst düzeye çıkarma ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğünü gerçekleştirme taahhüdünde bulunduğunu ve bunun da Deutsche Post DHL Grubu'nun "2050 yılına kadar sıfır emisyonlu lojistiğe ulaşma" taahhüdüyle örtüştüğünü söyledi.

Pearson, "Grup ayrıca karbonsuzlaştırmayı hızlandırmak için önümüzdeki 10 yıl içinde 7 milyar euro (7,91 milyar dolar) yatırım yapacağını duyurdu" diye ekledi. DHL Express CEO'su, şirketin bugüne kadar "kargo minibüsü filosunun elektriklendirilmesi, tesislerin ve servis merkezlerinin enerji tasarrufu ve düşük karbon teknolojileriyle optimize edilmesi" dahil Çin'de kara ağları ve hizmetlerinin altyapısını iyileştirmek için yaklaşık 200 milyon yuan (31,40 milyon dolar) yatırım yaptığını belirtti. Kovid-19 pandemisinin tedarik zinciri üzerindeki etkisine dikkat çeken Pearson, pandeminin "tedarik zincirlerini çalışır durumda tutmada lojistiğin önemini ortaya çıkardığını" belirterek "genel tedarik zincirlerinin çok esnek olduğunu kanıtladığını ve küresel akış modellerinde küresel ticaretten bölgesel ticarete büyük bir kayma olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını" dile getirdi.

Kovid-19 pandemisi sürerken Pfizer koronavirüs aşılarının ilk partisini taşıyan uluslararası kurye şirketi DHL'ye ait bir uçak, İsrail'in orta kesimlerinde yer alan Tel Aviv kenti yakınlarındaki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'na iniyor, 9 Aralık 2020. (Fotoğraf: Marc Israel Sellem/JINI/Xinhua aracılığıyla)

"Temel değişikliklerden biri, pandeminin bir sonucu olarak sıçrama yapan dijitalleşmenin olumlu etkisi oldu" diyen Pearson, mevcut zorlu ortamın "dijitalleşmeyi hızlandırmaya" devam ettiğini ve işletmeler genelinde sistematik dijitalleşmenin "kayda değer ilerleme elde etmek için bir kaldıraç" rolü oynadığını da sözlerine ekledi. Pearson, Çin ekonomisine ve pandemiden küresel toparlanmaya ilişkin olarak da "Çin, dünya ekonomisinin toparlanmasının lokomotifi olmaya ve istikrarlı bir toparlanma ile büyüme kaydetmeye devam ediyor" dedi.

Pearson, Çin'in iç piyasayı temel dayanak noktası olarak alan ve iç ve dış piyasaların birbirini güçlendirmesine izin veren Çin'in "ikili dolaşım" gelişme modelinden bahsederek, "Küresel ekonomi ve ticaretteki toparlanma sayesinde Çin'den emtia talebinin ve Çin'deki istikrarlı endüstriyel zincirlere yönelik talebin artması sonucu Çin'in dış ticaretinin bu yıl büyüme ivmesini koruduğunu gördük" diye konuştu. Pearson, Çin'in e-ticaretin gelecekteki gelişimini daha da desteklemek için bir dizi uygun politika geliştirmesi üzerine, "Çin'in sınır ötesi e-ticaretinde güçlü bir büyüme görüldüğünü ve bu e-ticaret ihracatının büyük bölümünü B2B'nin (işletmeler arası) oluşturduğunu" söyledi. Pearson, "Dolayısıyla Çin, küresel ticaret akışına ve ekonominin toparlanmasına katkıda bulunma yolunda kilit bir rol oynamaya devam ediyor" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI