Her ikisi de sağlık çalışanı olan iki kadın, sektördeki diğer çalışanların yanı sıra ülkenin yerli halklarının da temsilcisi oldu. Sao Paulo'daki Emilio Ribas Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşire Calazans, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Aşı yapılan ilk Brezilyalı olmaktan çok gurur duyuyorum... Kim (salgının) başından beri ön saflarda yer alıyor? Sağlık çalışanları ... Sektörümü temsil ettiğim için gururluyum. Pandemide sekiz arkadaşımı kaybettim" dedi.

DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek

İki kadın, CoronaVac ve AstraZeneca aşılarının Ulusal Sağlık Gözetim Ajansı'ndan acil kullanım onayı almasının ardından Hospital de Clinicas adlı hastanede aşı olmuşlardı. Calazans, "Kendimi çok iyi hissediyorum, olumsuz reaksiyon ortaya çıkmadı. Ne hapşırdım, ne de öksürdüm. Aşının uygulandığı kolumda ağrı da olmadı. Günlük düzenim bozulmadı. Çalışmayı bırakmam gerekmedi. Dolayısıyla aşının güvenilir olduğundan eminim" dedi.

Bahia eyaletindeki Kaimbe halkının bir üyesi olan Kaimbe, Brezilya'da aşı uygulanan ilk yerli kadın oldu. Sağlık teknisyeni olan kadın, yerli halkların sağlık hizmetlerine erişimini güvence altına almaya kendisini adamış durumda.

Xinhua'ya konuşan Kaimbe, "Herhangi bir viral hastalık karşısında yerli halklar riskli gruplardan biri olduğu için başından beri kaygılıydım" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Solunum yolu hastalıklarında riskli grupta yer aldığımız için ilk aşılanan biz olduk. Halkıma aşının bulabileceğimizin en iyisi olduğunu ve aşırı yüksek ölüm oranını azaltmak için bilime inanmamız gerektiğini söyledim." Diğerlerini aşı olmaya teşvik etmenin "yüce bir amaç" olduğunu belirten Kaimbe, "Virüsün kırıp geçirdiği aileler var" diye ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI