Politika

Çocukları Kurtarın Vakfı: Nijerya'nın kuzeyindeki kızların yüzde 78'i çocuk yaşta evleniyor

Dünya çapında çocuklar için çalışan öncü bağımsız kuruluş olan Uluslararası Çocukları Kurtarın Vakfı (SCI) tarafından hazırlanan "Nijeryalı Kızların Durumu: Çocuk Evliliklerin...

Abone Ol

Dünya çapında çocuklar için çalışan öncü bağımsız kuruluş olan Uluslararası Çocukları Kurtarın Vakfı (SCI) tarafından hazırlanan "Nijeryalı Kızların Durumu: Çocuk Evliliklerine İlişkin Kapsayıcı Bir Teşhis" başlıklı raporda, çocuk evliliklerinin ülkenin kuzeydoğu ve kuzeybatı bölgelerinde daha yaygın hale geldiğini, bu bölgelerde kızların yüzde 48'inin 15 yaşında, yüzde 78'inin ise 18 yaşında evlendiği kaydedildi.

SCI raporunda, "Nijeryalı kız çocuklarının ulusal düzeyde içinde bulunduğu berbat koşullar ve bu koşulların eğitim ve güçlendirme üzerindeki olumsuz etkisinin ön plana çıkarıldığı", "çocuk evliliğine dair Nijerya'daki mevcut ve hakim sosyo-kültürel normların ve uygulamaların açıklandığı" ve "Nijeryalı kızların tahmini durumunun" belirlendiğini belirtti.

Rapora göre, 20-49 yaş arası ilk evlenen veya 18 yaşından önce ilişki kuranların oranı kadınlarda yüzde 44,1 iken, erkeklerde yüzde 6. Raporda, 15-49 yaş arasındaki kadınlarda, birden fazla eşe sahip bir erkekle evli olanların oranı yüzde 36,9 iken birden fazla eşe sahip erkeklerin oranının ise yüzde 18,7 olduğu belirtildi.

SCI raporunda, "Bu, erken yaşta çocuk evliliğinin oldukça fazla sayıda kadın ve kız çocuğunu etkilediğinin kanıtıdır" denilerek; erken yaşta zorla evlendirmenin yaygınlığı ile endemik yoksulluk, eğitimdeki kötü sonuçlar, okulu bırakma oranları, okula gitmeyen çocukların yüksek oranları ve temel sosyal, ekonomik ve sağlık hizmetlerine yetersiz erişim arasında açık ve güçlü bir bağlantı olduğu kaydedildi.