Politika

Çinli firma Etiyopya kuru limanının 110 milyon dolarlık genişleme projesini başlattı

Etiyopya'nın en büyük kuru liman inşaatının temel atma törenine üst düzey Etiyopya hükümet üyeleri ve Dünya Bankası yetkilileri katıldı. Törende konuşan Etiyopya Ulaştırma Bak...

Abone Ol

Etiyopya'nın en büyük kuru liman inşaatının temel atma törenine üst düzey Etiyopya hükümet üyeleri ve Dünya Bankası yetkilileri katıldı. Törende konuşan Etiyopya Ulaştırma Bakanı Dagmawit Moges, Modjo kuru limanının genişletilmesinin denize kıyısı olmayan Etiyopya'nın lojistik sektörünü modernize edeceğini söyledi. Modjo kuru limanı, Etiyopya'nın hinterlandı ile komşu Cibuti'deki limanlar arasında ulaşım ve lojistiği önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Genişletme projesiyle limana altı adet depo, çok amaçlı binalar, çeşitli işletme tesisleri ve çeşitli yol ve asfalt işleri yapılacak.

Moges, "Lojistik sektöründe, kalite, modernizasyon ve verimlilik sağlayan başarılı işlere imza atmanın etkisi sadece ülkemizle sınırlı kalmayıp, ticaret ve lojistiğimizin bölgedeki ve küresel anlamdaki rolünü de güçlendirecek" dedi. "Lojistik kapasitemizi artırmak, Etiyopya'yı müreffeh ve yatırım girişi için tercih edilen bir yer haline getirecek" diyen Moges, ülkesinin lojistik sektörünü genişletme ve modernize etme konusundaki uzun vadeli taahhüdünü de ayrıntılı olarak anlattı. "Sektörün yeni 10 yıllık kalkınma planında birçok karayolu ve demiryolu projesinin yapımını planlıyoruz" açıklamasında bulunan Moges, "Bu, otoyolların geliştirilmesini, koridor hatlarının münferit ve kümeler halinde geliştirilmesini ve yeni kuru limanların geliştirilmesini de içeriyor" dedi.

Projeyi finanse eden Dünya Bankası'nın Etiyopya ülke direktörü Ousmane Dione, genişleme projesinden sağlanması beklenen faydaları övgüyle anlattı. Dione, "Bu, Modjo'nun, Etiyopya'nın canlı bir lojistik merkezi olarak gelişmesi için uzun zamandır beklenen, son derece önemli bir inşaat işidir" diye konuştu. "Bu proje, ithalat-ihracat faaliyetlerindeki sorunları gidermek için, ihracat konsolidasyonu, kuru liman depolama ve çok modelli aktarma platformu gibi, limanın ve ilgili tesislerin şu anda mevcut olmayan altyapı alanlarında kapsamlı bir iyileştirmeyi içeren dönüştürücü bir girişim" diye konuştu.

CCECC Etiyopya Şubesi Genel Müdür Yardımcısı Wu Jiuyi, projenin inşasını hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirme taahhüdünü dile getirdi. Wu, "Şirketimiz 752,7 km'lik Addis Ababa-Cibuti demiryolunu inşa eden firmalardan biri ve şu anki işletmecisi. Modjo kuru liman genişletme çalışması, demiryolunun kapasitesini artıracak" dedi ve "Bu projeyi kaliteli ve verimli bir şekilde tamamlamak için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. Doğu Afrika'daki ilk uluslararası elektrikli demiryolu olan 752.7 km'lik Addis Ababa-Cibuti demiryolu, iki Çinli şirket olan Çin Demiryolu Grubu ve CCECC tarafından sözleşmeli olarak yapılıyor.