Dişteki lekeler ve dental plak oluşumu, diş sağlığı için en önemli sorunlardan. Sigara ve renkli yiyecek ile içecekler dişlerde lekelenmeye ve renk değişimine neden olabilir. Bu da, dişlerde çok sayıda bakterinin birikmesine ve çoğalıp plak oluşturarak diş hastalıklarına yol açmasına neden olabilir.

Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı

Plaklardan kurtulmak kolay değil. Vücuttaki bağışıklık hücrelerinin de yabancı antibiyotiklerin de plaklara yerleşmiş bakterileri yok etmesi oldukça zor. Günümüzde diş beyazlatma, temel olarak diş minesinde geri dönüşü olmayan mekanik hasara neden olabilecek fiziksel yöntemlerle gerçekleştirilirken, reaktif oksijen bazlı kimyasal beyazlatma yöntemi dişlere daha az zarar veriyor. İki fonksiyonlu fotodinamik diş tedavisi, başarı oranı yüksek ve vereceği olası zarar ise düşük olan yeni bir kimyasal beyazlatma tekniği.

Tianjin Üniversitesi ve Tianjin Tıp Üniversitesi'nden araştırmacılar, suda çözünürlüğü yüksek yeni bir ışık duyarlı tür geliştirerek, reaktif oksijen türlerinin üretim oranını sekiz kat artırdı. Araştırma makalesine göre, sonuçlar, yeni stratejinin yalnızca ağız içinde yer alan kromojen bakterileri azaltarak dişlere zarar vermeyecek şekilde beyazlatmakla kalmayıp, aynı zamanda dişlerdeki plakların yaklaşık yüzde 95'ini de yok ettiğini gösterdi. Araştırmacılar, diş beyazlatma ve diş hastalıklarının önlenmesi ile tedavisi için daha kullanışlı ve etkili bir diş tedavisi bulmayı umuyor.

Editör: İRFAN KARSLI