Ekonomi

Çin'in sanayi karları ilk üç çeyrekte kuvvetli büyümeyi sürdürdü

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre yıllık ticari gelirleri en az 20 milyon yuan (yaklaşık 3,1 milyon ABD doları) olan sanayi şirketlerinin birleşik karları, Oc...

Abone Ol

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre yıllık ticari gelirleri en az 20 milyon yuan (yaklaşık 3,1 milyon ABD doları) olan sanayi şirketlerinin birleşik karları, Ocak-Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,7'lik artışla 6,34 trilyon yuana ulaştı. 2019 düzeyine göre yüzde 41,2'lik bir hacim artışıyla 2020 ve 2021 için ortalama Ocak-Eylül dönemi büyümesi yüzde 18,8 olarak gerçekleşti.

NBS'ye göre sadece Eylül ayında önde gelen sanayi şirketlerinin karları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3'lük artışla 738,74 milyar yuana ulaştı; bu, Ağustos ayındaki 10,1'lik artış dikkate alındığında artışın hızlandığını gösteriyor. Kıdemli NBS istatistikçisi Zhu Hong, ilk dokuz ayda 41 sektörün 29'unda 2019'un aynı dönemine göre kar artışı görülürken çoğu sektörün genel performansının, salgın öncesi düzeye göre daha iyi olduğunu söyledi.

Büyümede başı çeken ileri teknolojili imalat sektörünün karları aynı dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,6 arttı. Özellikle yurtiçi ve yurtdışında artan aşı talebinin etkisiyle ilaç üretim sektörü, yılın başından bu yana yüksek hızlı büyümesini sürdürerek söz konusu dönemde yüzde 66,8'lik büyüme gerçekleştirdi. Zhu, madencilik ve hammadde imalat sektörlerindeki gözle görülen bir kar artışının, manşet rakamlara destek olduğunu kaydetti.

Kömür madenciliği sektörünün karları, Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 272 artarken petrol ve doğalgaz işleme sektörünün kazançlarında yüzde 297'lik artış görüldü. Zhu, yüksek ticari mal fiyatları ve tedarik zincirlerinin sorunlu operasyonlarının, şirketlerin karlılıklarının sürekli gelişimi üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Zhu, "yukarı akış ve aşağı akış sektörleri arasındaki dengesiz kar dağılımı halen oldukça belirgin ve toparlamaya yönelik temelin daha da sağlamlaştırılması gerekiyor" diye ekledi.