Sağlık

Çin'in koronavirüs aşılarının ilk partisi Özbekistan'a ulaştı

Özbekistan geçen Aralık ayından bu yana Çinli bir şirket tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının faz 3 denemelerini gerçekleştirdi. Özbekistan, bu denemelerin ardından aş...

Abone Ol

Özbekistan geçen Aralık ayından bu yana Çinli bir şirket tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının faz 3 denemelerini gerçekleştirdi. Özbekistan, bu denemelerin ardından aşıya acil kullanım ve pazarlama iznini bu ay başında verdi. Büyükelçi Jiang Yan, "Özbek tarafı bu aşıya güveniyor. Bu da aramızdaki güvenin ve ilişkilerimizin seviyesinin iyi bir kanıtı. Çin ve Özbekistan pandeminin bütün sonuçlarının üstesinden gelmek için işbirliği yapmaya devam edecektir" dedi.

Özbekistan Sağlık Bakanı Abdukhakim Khadjibaev ise aşının geçen Aralık ayından bu yana 7.000'in üzerinde Özbek vatandaşında test edildiğini ve hiçbir ciddi yan etkinin bildirilmediğini söyledi. Khadjibaev, "Bu aşılar önümüzdeki günlerde ülkenin bütün bölgelerine gönderilecek. Ülke genelinde 3.000'in üzerinde aşılama noktası tesis edildi" diye konuştu. Özbekistan, kitlesel aşılamaya AstraZeneca aşısıyla 1 Nisan'da başlamayı planlamıştı ancak 3 günlük ulusal bahar bayramı Nevruz nedeniyle bu tarih 5 Nisan'a ertelendi. Özbekistan'ın ayrıca 1 milyon doz Rus Sputnik V aşısı da satın alması bekleniyor.