Ekonomi

Çin'in dış ticareti yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 22,7 arttı

Çin Gümrük Genel İdaresi, bu rakamın 2019'daki pandemi öncesi seviyeye göre yüzde 23,4'lük bir artış anlamına geldiğini bildirdi. Yılın ilk dokuz ayında çift haneli büyümesini...

Abone Ol

Çin Gümrük Genel İdaresi, bu rakamın 2019'daki pandemi öncesi seviyeye göre yüzde 23,4'lük bir artış anlamına geldiğini bildirdi. Yılın ilk dokuz ayında çift haneli büyümesini sürdüren ihracat ve ithalat, bir yıl öncesine göre sırasıyla yüzde 22,7 ve yüzde 22,6'lık artış gösterdi.

Ocak-Eylül döneminde Çin'in en önemli üç ticaret ortağı olan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Avrupa Birliği ve ABD ile olan ticaretinde sağlam büyüme görüldü. Söz konusu dönemde, Çin'in bu üç ticaret ortağıyla olan ticaret değerindeki büyüme oranları sırasıyla yüzde 21,1, yüzde 20,5 ve yüzde 24,9 olarak gerçekleşti.

Gümrük verilerine göre, aynı dönemde Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamındaki ülkelerle olan ticareti, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,4'lük artış gösterirken, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık üyeleriyle olan ticaretiyse yüzde 19,3 arttı. İlk dokuz ayda yüzde 28,5'lik artışla 13,65 trilyon yuana çıkan özel işletmelerin ithalat ve ihracatı, ülke toplamının yüzde 48,2'isine karşılık geldi. Devlete ait işletmelerin ithalat ve ihracatlarıysa söz konusu dönemde yüzde 25,1'lik artışla 4,35 trilyon yuana çıktı.

Mekanik ve elektrikli ürünlerin yanı sıra ilaç ve tıbbi ürünlerin ihracatı, ilk üç çeyrekte güçlü büyüme kaydetti. Yine bu dönemde otomobil ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 107 artarken ilaç ve tıbbi ürünlerin ihracatında da yüzde 108'lik artış görüldü. Verilere göre sadece Eylül ayında ülkenin ihracat ve ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 artarken Ağustos ayına göre yüzde 3,5'lik yavaşlama sergiledi.