Sağlık

Çin'in büyük bankaları 2020'de Kovid-19'a rağmen net karlarında artış kaydetti

Altı devlet bankasının geçen yılki mali sonuçlarına göre bu bankalar, 2020 yılında, bir önceki seneye göre yüzde 1,93'lük artışla yaklaşık 1,14 trilyon yuan (yaklaşık 173,82 m...

Abone Ol

Altı devlet bankasının geçen yılki mali sonuçlarına göre bu bankalar, 2020 yılında, bir önceki seneye göre yüzde 1,93'lük artışla yaklaşık 1,14 trilyon yuan (yaklaşık 173,82 milyar ABD doları) hissedarlara atfedilebilir net kara ulaştı. Çin Posta Tasarruf Bankası yüzde 5,36 ile en çok yıllık kar getiren banka olurken, onu yüzde 2,92'lik kar artışıyla Çin Bankası ve yüzde 1,8'lik artışla Çin Ziraat Bankası takip etti.

Çin İnşaat Bankası net karında yüzde 1,62'lik artış bildirirken, Çin İletişim Bankası geçen yıla göre yüzde 1,28 ve Çin Sanayi ve Ticaret Bankası da yüzde 1,18 büyüdü. Altı devlet bankası, kredilerin ana faiz oranındaki aşağı yönlü eğilim ve mali kurumların karlarını reel ekonomiye çekme çabalarıyla birlikte, bankaların karlılığını ölçen bir gösterge olan net faiz marjında daralma bildirdi. Çin İnşaat Bankası Genel Müdürü Wang Jiang, faiz marjlarını yönetmede yaşanan zorluklara rağmen bankanın net faiz marjının bu yıl büyük dalgalanmalar olmaksızın çoğunlukla istikrarlı kalacağı beklentisini dile getirdi.

Öte yandan, her şey hesaba katıldığında altı bankanın varlık kalitesi istikrarını sürdürürken, Kovid-19 salgınının etkileri nedeniyle 2020'nin başıyla kıyaslandığında takipteki kredilerin oranı arttı. Çin Posta Tasarruf Bankası'nın takipteki kredilerinin oranı 2020 başından bu yana 2 baz puan artarken, Çin Bankası'nınki ise 9 baz puan yükseldi.