Politika

Çin'den ABD'ye İran'la nükleer anlaşmaya bir an önce dön çağrısı

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'yi İran ile nükleer anlaşmaya mümkün olan en kısa sürede ve koşulsuz olarak geri dönmeye çağırdı. Çinli bakan, İran'a...

Abone Ol

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'yi İran ile nükleer anlaşmaya mümkün olan en kısa sürede ve koşulsuz olarak geri dönmeye çağırdı. Çinli bakan, İran'a ve üçüncü taraf olan kuruluşlar ile bireylere yönelik yaptırımların da kaldırılması gerektiğini söyledi.

Wang bu açıklamaları Pazartesi günü dışişleri bakanlarının İran'ın nükleer meseleleriyle ilgili video konferans toplantısında yaptı. Çin Dışişleri Bakanı, ABD'nin anlaşmaya dönmesi halinde, İran'ın da nükleer taahhütlerini tam olarak yerine getirmeye yeniden başlaması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in başkanlık ettiği toplantıya, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da katıldı.

Wang, şu anda İran'ın nükleer durumunun kritik bir noktaya geldiğini söyledi. Seçilmiş ABD başkanı Joe Biden, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ortak Kapsamlı Eylem Planına (OKEP) geri dönme isteğini açıkça belirtiyor. Ancak bu arada ABD, İran üzerindeki baskısını yoğunlaştırmaya devam ediyor. Wang, "Kapsamlı anlaşma, işleri tekrar yoluna koymak için bir fırsat penceresi sunmakla birlikte, benzeri görülmemiş riskler ve zorluklarla da karşı karşıya" dedi. Wang, bu şartlar altında, İran'ın nükleer meselesiyle ilgili olarak dört öneri getirdi.

İlki anlaşmayı sadakatle devam ettirmek olan Çinli bakanın önerilerinden ikincisi, ABD'nin İran nükleer anlaşmasına erken dönüşünü teşvik etmek, üçüncüsü, anlaşmanın uygulanması sırasında anlaşmazlıkları adil ve tarafsız şekilde çözmek, dördüncüsü ise bölgesel güvenlik sorunlarını uygun biçimde ele almak olarak sıralandı.

Wang, Çin'in Körfez bölgesinde kapsayıcı bir diyalog süreci başlatmak ve bölgesel güvenlik konularında devamlı uzlaşının tesisi için çok taraflı diyalog platformu kurmayı önerdiğini belirtti.