Politika

Çin ve Türkiye'nin dışişleri bakanları Afganistan'daki son durumu görüştü

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu, Çarşamba günü yaptıkları telefon görüşmesinde Afganistan'un durumuyla ilgili görüş alı...

Abone Ol

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu, Çarşamba günü yaptıkları telefon görüşmesinde Afganistan'un durumuyla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Wang, Afganistan'daki durumun bir gecede değiştiğini ve bu aşamadan sonra ne olacağının Taliban'ın politikasına bağlı olduğunu söyledi. Taliban liderlerinin dış dünyaya olumlu sinyaller gönderdiğini, Taliban sözcüsünün Afganistan'daki büyükelçiliklerin güvenliğinin sağlanacağını ve diğer ülkelerle sağlıklı ilişkiler kurmaya hazır olduklarını dile getirdiğini hatırlatan Wang, taahhütlerin somut politika ve eylemlere dönüştürülmesine dair temennisini ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanı, şu anda en kritik sorunun, Afganistan'ın ulusal koşullarına uygun, çağın eğilimleri doğrultusunda, Afgan halkı tarafından kabul edilen ve desteklenen bir yeniden yapılanma yolu bulmak olduğunu söyledi. Wang, bu hedef için Afganistan'daki Taliban'ın net bir şekilde tüm terör odaklarıyla ilişkisini kesmesi ve Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin de aralarında olduğu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından belirlenen uluslararası terör örgütleriyle mücadele etmek için tedbirler alması gerektiğini ifade etti.

Afganistan'da barışı yeniden inşa etme sürecinin sorunsuz ilerlemesinin zor olacağını belirten Wang, uluslararası toplumu ülkedeki tüm tarafları ve ulusları, süreç boyunca dayanışma içinde işbirliği yapmaya teşvik etmeye ve desteklemeye çağırdı.

Mevlüt Çavuşoğlu da Afganistan konusunda Wang ile tamamen aynı fikirde olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Çin'in, Afganistan'ın durumuyla ilgili, Afgan halkının tercihine saygı göstermek, aynı zamanda Taliban'ı sorumlu bir şekilde hareket etmeye teşvik etmek yönündeki görüşlerinin ve tutumunun tarafsız ve adil olduğunu belirtti. Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan'da barış ve istikrarın Türkiye ve Çin de dahil bölge ülkeleri için çok önemli olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Çin ile yakın koordinasyon ve işbirliğini sürdürmeye ve Afganistan'daki durumu mümkün olan en kısa sürede olumlu yöne çevirmeye istekli olduğunu söyledi.