Politika

Çin ve Türkiye yerel para biriminde ticaret hacmini artırıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 Haziran'da İstanbul'da gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye'nin Çin ile 3,6 milyar ABD doları tutarında yeni bir swap anlaşması imzaladı...

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 Haziran'da İstanbul'da gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye'nin Çin ile 3,6 milyar ABD doları tutarında yeni bir swap anlaşması imzaladığını ve iki ülke arasındaki mevcut para birimi düzenlemesindeki sınırı 6 milyar dolara çıkardığını söyledi.

Anadolu Ajansı'nın haberinde Erdoğan'ın, "Çok önemli ve en büyük ticaret ortaklarımızdan biri olan Çin ile son dönemde çok önemli bir anlaşma yaptık" şeklindeki sözlerine yer verildi. Koç Üniversitesi'nde küresel politik ekonomi uzmanı Altay Atlı, Xinhua'ya verdiği demeçte, Beijing ve Ankara'nın, ticari işbirliğinde sağlam bir temel üzerinde ilerlemeyi hedeflediklerini gösterdiklerini belirtti.

Merkez Bankası, Haziran 2020'de Çin Merkez Bankası ile daha önce yaptığı bir swap anlaşması kapsamında ilk kez Çin yuanı için bir fonlama imkanı kullandı. Kısa süre sonra birkaç başka banka daha Çin yuanı ile ilk işlemlerini gerçekleştirdi. Bir bankacılık düzenlemesi kaynağı Xinhua'ya, Türk iş insanlarının, liranın zayıflaması sorunu nedeniyle Çinli meslektaşlarıyla yuan üzerinden anlaşma yapmaya ilgi duyduklarını belirtti.

İsminin verilmesini istemeyen kaynak, "Çin'in hamlesi Türk şirketleri için bir can simidi oldu. Yuan ile yapılan işlemlerde daha ucuz ve daha kolay işlem yapılıyor, dolayısıyla bu anlaşma ikili ticari faaliyetlerin geliştirilmesi için bir fırsat" diye konuştu. Geçen yıl boyunca Türkiye ve Çin, Kovid-19 pandemisine rağmen ticari bağlarını ve işlemlerini önemli ölçüde artırmayı başardı.

Çin ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2020 yılında 24 milyar dolar civarındaydı ve bu rakam ile Çin, Türkiye'nin en büyük üçüncü ticaret ortağı haline geldi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ticaret hacmi 2021 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artarak 8 milyar dolara ulaştı.

Pandeminin küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkisine rağmen, Xiaomi, Oppo ve Vivo gibi büyük Çinli akıllı telefon üreticileri Türkiye'de doğrudan yatırımlar yaparak İstanbul'da üretime başladı. Çok uluslu elektronik şirketi TCL Technology de, Mayıs ayı sonlarında Tekirdağ'da akıllı telefon üretimine başladı.