Bir telefon görüşmesi yapan Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, karşılıklı destek vaatlerini ifade ederek, iki ülkenin uluslararası hakkaniyet ve adaleti desteklemeye ve dünya barışını ve istikrarını korunmaya kararlı bir şekilde bağlı kalacağını söyledi.

Çin ile Rusya arasında her koşulda devam eden kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığının, uluslararası alandaki birçok değişime direndiğini dile getiren Wang, Çin ve Rusya'nın temel çıkarlarını ilgilendiren konularda her zaman birbirine güçlü şekilde destek olduğunu vurguladı.

Wang, ikili ilişkilerin kararlı ve sürdürülebilir şekilde gelişmesi ve uzun soluklu canlılığa sahip olmasında devlet başkanlarının yol göstericiliğinin temel güvence olduğunu kaydetti. Geçen ay Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in video bağlantısıyla bir Çin-Rus nükleer enerji işbirliği projesinin temel atma törenine tanıklık ettiğini hatırlatan Wang, söz konusu projenin ikili ilişkilerin gelişimine "nükleer bir ivme" kazandırdığını söyledi.

Wang iki tarafı, Çin-Rusya İyi Komşuluk ve Dostane İşbirliği Antlaşması'nın imzalanmasının 20. yıl dönümüne odaklanmaya, gelecek dönemdeki kilit role sahip yüksek düzeyli alışverişler için hazırlık yapmaya ve iki devlet başkanı arasında ulaşılan önemli mutabakat ile çeşitli alanlardaki ileri işbirliğini pandemi sonrası dönemde koordineli şekilde tam olarak uygulamaya çağırdı.

Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor

Wang, iki tarafın yüksek düzeyli siyasal karşılıklı güven ve geleneksel dostluğu daha fazla işbirliği başarısına dönüştürmek üzere çaba göstermesi, daha yakın ve gerçekçi bir ilişkiyi hedeflemesi ve iki büyük ülke arasında yeni bir ilişki türü geliştirme konusunda güzel bir örnek oluşturması gerektiğini dile getirdi.

Lavrov ise yeni dönem için Rusya-Çin kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığının güçlü bir ilerleme kaydedip faydalı sonuçlar elde ettiğini söyleyerek Rus tarafının iki ülke arasındaki ilişkilerin yüksek düzeyli olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya'nın uluslararası ve bölgesel konularda Çin'le stratejik koordinasyonu sürdürmeye, temel çıkarlarına ilişkin konularda birbirini güçlü şekilde desteklemeye, hegemonyacılığa kararlı şekilde karşı çıkmaya, çok taraflılığı değişmez şekilde desteklemeye, dünya barışını ve istikrarını birlikte korumaya ve uluslararası hakkaniyet ve adaleti savunmaya istekli olduğunu söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI