Wang, yeni İran hükümetinin kurulmasından bu yana ikili ilişkilerde olumlu bir gelişme ivmesi ile her düzeyde yoğun iletişim kurulduğunu, bunun da iki ülke arasında üst düzey kapsamlı bir stratejik ortaklığın bulunduğunu gösterdiğini söyledi. Wang, Çin'in İran'ı hegemonyaya karşı çıkması ve egemenliğini, itibarını, meşru haklarını ve çıkarlarını koruması konularında güçlü bir şekilde desteklediğini belirterek, Çin'in ikili kapsamlı işbirliği planını uygulamak ve Kuşak ve Yol'un birlikte inşasında ve enerji ve kaynaklar gibi alanlarda işbirliğini teşvik etmek için İran'la çalışmaya istekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

Wang, Çin'in, Kovid-19 salgınıyla mücadelede İran'a yardım sağlamaya devam edeceğini ve İran'ın Shanghai İşbirliği Örgütü'nün (SCO) tam üyesi olmasını desteklediğini söyledi. Wang, Çin'in, bölgesel ve uluslararası ilişkilerde koordinasyonu ve işbirliğini güçlendirmek, Ortak Kapsamlı Eylem Planı müzakerelerini doğru yönde sürdürmek ve üzerinde erken bir tarihte fikir birliğine varmak, Afganistan'da kapsayıcı bir siyasi yapının kurulmasını el birliğiyle desteklemek ve her türlü terörle mücadele amacıyla somut adımlar atmak için İran ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu belirtti.

Abdullahiyan ise İran-Çin ilişkilerinin stratejik öneme ve sağlam bir temele sahip olduğunu belirterek yeni İran hükümetinin, iki ülke arasındaki kapsamlı işbirliği planını tümüyle uygulamak ve ulaşım, enerji, kültür, teknoloji ve turizm gibi alanlarda işbirliğini hızlandırmak için Çin ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu söyledi.

Abdullahiyan, İran'ın, Kovid-19 salgınıyla mücadelesinde Çin'in büyük yardımını takdir ettiğini ve Çin ile aşı konusunda işbirliğini güçlendirmeyi umduğunu söyledi. Abdullahiyan, yeni İran hükümetinin komşu ülkelere ve Asya'ya önem verdiğini, Çin'in İran'ın SCO'nun tam üyesi olmasına verdiği desteği takdir ettiğini ve İran'ın nükleer konusu, Afganistan konusu ve diğer konularda Çin ile iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye istekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI