Çin ordusu ilk kez Çin, Moğolistan, Pakistan ve Tayland gibi ülkelerden askerlerin katılımıyla barışı koruma konusunda böylesine çok uluslu bir fiili tatbikat düzenliyor. Tatbikat, Çin'in orta kesimlerinde bulunan Henan eyaletindeki Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun müşterek kuvvetler taktik eğitim üssünde gerçekleştiriliyor. Tatbikatın senaryosu, çok uluslu barış güçlerinin ortak operasyonlarından oluşuyor. Tatbikat, uluslararası, profesyonel ve gerçekçi muharebe standartlarına uygun, gerçeğe yakın bir muharebe sahası ortamında gerçekleştiriliyor. Tatbikat boyunca, savaş alanında keşif, güvenlik ve devriye, silahlı eskort, sivillerin korunması, şiddetli ve terörist saldırılara müdahale, geçici harekat üssü inşaatı, savaş alanında ilk yardım ve pandemi kontrolü gibi uygulamalar yapılması planlanıyor.

15 Eylül'e kadar sürmesi planlanan tatbikat, BM'nin "Barış Koruma Eylemi" girişimine yanıt vermek, uygulama üzerinde işbirliğini teşvik etmek ve yedek barış koruma güçlerinin görevleri yerine getirme kapasitesini artırmak için ortak çaba sarf etmek amacıyla düzenleniyor. Askeri uzmanlar, tatbikatın, Çin'in BM barış koruma operasyonlarına olan sağlam desteğini ve katkısını gösterdiğini söyledi. Uzmanlar, tatbikatta insansız hava araçlarının, robotların ve diğer insansız akıllı ekipmanların kullanılmasının barışı koruma operasyonlarında bu ekipmanların uygulanmasını kolaylaştıracağını kaydetti.

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

Çin, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri arasında en fazla asker katkısında bulunan ülke. Çin silahlı kuvvetleri son otuz yılda, 25 BM barış misyonuna yaklaşık 50.000 barış gücü askeri gönderdi. Şu anda 2.241 Çinli barış gücü askeri BM Genel Merkezi'nde ve yedi görev bölgesinde hizmet veriyor. Çin Ulusal Savunma Bakanlığı sözcüsü Tan Kefei, daha önce yaptığı açıklamada, Çin ordusunun, insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluk inşa etme vizyonunun proaktif bir uygulayıcısı olarak, BM barış koruma operasyonlarında daha aktif bir rol almaya devam edeceğini ve her zaman dünya barışının sadık bir savunucusu olacağını söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI