Çin'in Chang'e-6'sı Ay’dan aldığı örneklerle birlikte geri dönmeye hazırlanıyor Çin'in Chang'e-6'sı Ay’dan aldığı örneklerle birlikte geri dönmeye hazırlanıyor

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 4 Mart (Xinhua) -- UAEA'nın Ukrayna Nükleer Enerji Kurumu'ndan aldığı bilgilere göre nükleer santralin ana ekipmanları sağlam ve radyasyon seviyesinde değişiklik yok. Güvenlik Konseyi'nin acil durum toplantısında konuşan Zhang, Çin'in söz konusu bilgiyi ve Rusya'nın konuyla ilgili açıklamasını dikkate aldığını belirtti.

Ukrayna krizinin karmaşık değişimlere uğradığını kaydeden elçi, şu an için en önemli şeyin gerilimin yatıştırılması, daha fazla sivil can kaybının önlenmesi, diplomatik çabaların yoğunlaştırılması ve en kısa zamanda siyasi çözüm yoluna dönülmesi olduğunu dile getirdi.

Zhang, Rusya'yla Ukrayna'nın iki tur doğrudan diyalog ve müzakere yürüttüğünü ve insani koridor oluşturma konusunda ön anlaşmaya vardığını hatırlattı. Elçi, Çin'in bu durumu memnuniyetle karşıladığını ve bu gelişmenin sivillerin daha iyi korunmasını kolaylaştırmasını ve Çin vatandaşları dahil tüm yabancı ülke vatandaşlarının güvenli şekilde tahliyesine yardımcı olmasını umduğunu ifade etti.

Zhang, "Rusya ve Ukrayna'yı, siyasal çözümün genel doğrultusuna sadık kalmaya ve iki tarafın da meşru kaygılarını dikkate alan ve Avrupa'nın kalıcı barış ve güvenliğine katkıda bulunan müzakere yoluyla çözüme ulaşmaya teşvik ediyoruz" diye konuştu. Elçi, Çin'in siyasal çözüme olanak sağlayan tüm diplomatik çabaları memnuniyetle karşıladığını ve bu yönde yapıcı bir rol üstlendiğini ve üstlenmeye devam edeceğini vurguladı.

Zhang, uluslararası toplumun soğukkanlı ve rasyonel olmaya devam etmesi ve ilgili taraflar arasında doğrudan görüşmeler için sağlıklı atmosfer ve koşullar oluşturmak üzere sorumlu, tarafsız ve nesnel bir tavır takınması gerektiğini söyledi. Elçi, "Atılacak adımlar, ateşi körükleyerek gerişimin daha da tırmanmasına ve durumun daha kötüleşmesine değil, gerilimin azaltılmasına ve diplomatik çözüme katkıda bulunmalıdır" ifadelerini kullandı.

Editör: İRFAN KARSLI