BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 28 Şubat (Xinhua) -- Çin temsilcisi Pazartesi günü, Ukrayna'ya yapılan insani yardımın siyasallaşmasına karşı uyarıda bulundu. Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, "Ukrayna'da yaşananlar cidden yürek burkucu. Çin, ilgili bütün tarafları temkinli davranmaya, durumu sakinleştirmeye ve sivil kayıpları önlemeye çağırıyor.

Yabancı uyruklular da dahil olmak üzere tüm sivillerin can ve mal güvenliği ile insani ihtiyaçları etkili bir şekilde güvence altına alınmalı" dedi. Çin temsilcisi, Ukrayna'daki insani durumla ilgili düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısında geniş çaplı bir insani krizi önlemenin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Ukrayna ile ilgili acil özel oturumu New York'ta bulunan BM Genel Merkezi'nde yapıldı, 28 Şubat 2022. (Fotoğraf: Wang Ying/Xinhua)

Çin'in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Birleşmiş Milletler'in Ukrayna'daki insani yardımın koordinasyonunda aktif rol oynayacağına dair açıklamalarını memnuniyetle karşıladığını söyleyen Zhang Jun, "Bize göre Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum, 46/182 sayılı Genel Kurul Kararı'nda ifade edilen insanlık, tarafsızlık ve yansızlık ilkelerine uygun bir şekilde insani yardımın sağlanması ve siyasallaştırmadan kaçınılması gerekiyor" dedi.

Zhang, şu dönemde en önemli şeyin mümkün olan en kısa sürede diplomatik müzakereler, siyasi çözüm yoluna geri dönmek ve durumun gerginliğini azaltmayı teşvik etmek olduğunu söyledi.

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, "Çin bu sorunu çözmenin nihai yolu olan Rusya ve Ukrayna arasında doğrudan diyalog ve müzakerelerin yürütülmesini destekliyor. Uluslararası toplum, diyalog ve siyasi çözüm için uygun dış şartları desteklemeli ve çıkan gerilimleri daha da alevlendirmekten uzak durmalıdır. Güvenlik Konseyi herhangi bir eylemin daha fazla tırmanmaya yol açmak yerine yapıcı bir rol oynamaya yardımcı olması gerekir" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI