Politika

Çin, NATO'nun iddialarını Soğuk Savaş zihniyetinin ve blok siyasetinin devamı olarak niteledi

Çin'in AB misyonu sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada, Çin'in savunma politikasının esasen savunmacı olduğunu ve savunma ve askeri modernizasyon arayışının "haklı, makul, açık v...

Abone Ol

Çin'in AB misyonu sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada, Çin'in savunma politikasının esasen savunmacı olduğunu ve savunma ve askeri modernizasyon arayışının "haklı, makul, açık ve şeffaf" olduğunu söyledi. Sözcü, Çin'in 2021'deki savunma bütçesinin yaklaşık 209 milyar ABD doları, yani GSYİH'sının yalnızca yüzde 1,3'ü olduğunu ve NATO'nun minimum yüzde 2 kriterinden bile daha az olduğunu söyledi.

Bu arada, 30 NATO üyesinin toplam askeri harcamasının, bu yıl 1,17 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam, dünyadaki toplam askeri harcamanın yarısından fazlasını oluşturuyor ve Çin'in savunma bütçesinin 5,6 katına denk geliyor. Sözcü, "Dünya halkları, dünyanın her yerinde kimin askeri üsleri olduğunu ve dünyanın dört bir yanına uçak gemileri göndererek kimin güç gösterisi yaptığını açıkça görebiliyor" dedi.

Nükleer güç konusunda da İsveç ve ABD düşünce kuruluşlarından gelen raporlara atıfta bulunan sözcü, Çin'in sahip olduğu nükleer silah miktarının ABD gibi NATO üyesi ülkelerle "hiçbir şekilde aynı ligde olmadığını" belirtti. Çin, nükleer silahları ilk kullanan olmama ilkesini her zaman ve her koşulda takip ediyor ve nükleer silaha sahip olmayan ülkelere veya nükleer silahlardan arındırılmış bölgelere karşı nükleer silah kullanmamayı veya kullanma tehdidinde bulunmamayı koşulsuz olarak taahhüt ediyor.

Sözcü, " 'Barış, güvenlik ve istikrar' için çabalayan NATO ve üye devletlerine, Çin ile aynı taahhütte bulunup bulunamayacaklarını sormak istiyorum" diye konuştu. Çin'in her zaman barışçıl kalkınmayı sürdüreceğini, ancak egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını savunma ve barışı koruma hakkından asla vazgeçmeyeceğini belirten sözcü, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Çin kimseye 'sistemik meydan okumalar' yapmayacak, ancak bize karşı 'sistemik meydan okumalar' artarsa hiçbir şey yapmadan durup oturmayacağız."

Sözcü, NATO'yu, Çin'in gelişimini rasyonel bir şekilde görmeye, sözde "Çin tehdidi"ni herhangi bir biçimde abartmaktan vazgeçmeye ve işbirliğini ilerletmek ile küresel ve bölgesel barış ve istikrarı sürdürmek için ciddi çabalar göstermeye çağırdı.