BEİJİNG, 23 Şubat (Xinhua) -- Yeni tarife oranları, yakın zamanda onay belgesini Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Genel Sekreteri'ne teslim eden Malezya için dünyanın en büyük anlaşmasının yürürlüğe gireceği günle aynı gün geçerli olacak. İlk olarak 10 ülkede 1 Ocak'ta yürürlüğe giren RCEP anlaşması, böylece anlaşmaya imza atan 15 üyenin 12'si için geçerli olmuş olacak.

Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

Komisyonun açıklamasına göre, ASEAN üyelerine uygulanan birinci yıl RCEP tarife oranları, Malezya'dan ithal edilecek mallar için de geçerli olacak. Sonraki yıllara ilişkin yıllık oranlar ise ilgili yılların 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanacak.

Anlaşma, 2012 yılında başlayan sekiz yıllık müzakereler sonunda, aralarında 10 ASEAN üyesi ülke ile Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere 15 Asya Pasifik ülkesi tarafından 15 Kasım 2020'de imzalanmıştı. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini kapsayan ve küresel GSYİH'nın yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan bu ticaret blokunda, ürün ticaretinin yüzde 90'ından fazlası nihayetinde sıfır tarifeye tabi olacak.

Editör: İRFAN KARSLI