Sağlık

Çin, Japonya'nın Fukuşima'daki atık suyu denize bırakma kararından endişe ediyor

Zhao, söz konusu açıklamayı, konuya ilişkin bir soru üzerine yaptı. Sözcü, Çin'in, Japon tarafını sorumlu şekilde davranmaya ve nükleer atıkların bertaraf edilmesi konusuna ih...

Abone Ol

Zhao, söz konusu açıklamayı, konuya ilişkin bir soru üzerine yaptı. Sözcü, Çin'in, Japon tarafını sorumlu şekilde davranmaya ve nükleer atıkların bertaraf edilmesi konusuna ihtiyatlı biçimde yaklaşmaya çağırdığını bildirdi. Fukuşima'daki nükleer kazanın dünyanın şimdiye kadar gördüğü en ciddi kazalarından biri olduğunu vurgulayan Zhao, kazanın deniz ortamı, gıda güvenliği ve insan sağlığı üzerinde derin etki yaratan, büyük miktarda radyoaktif maddenin sızmasına yol açtığını hatırlattı.

Zhao, nükleer atıkların doğru şekilde bertaraf edilmesinin, uluslararası kamu çıkarları ve komşu ülkelerin hayati çıkarlarıyla ilgili olduğuna dikkati çekti. Sözcü, bertaraf işleminin, deniz ortamına, gıda güvenliğine ve insan sağlığına daha fazla zarar vermemesi için dikkatli ve uygun şekilde yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Dünyanın, Japon tarafının nükleer atık suyunu okyanusa boşaltılması konusunda vereceği kararı derin bir endişeyle izlediğini, gelişmelerin ise soru işaretlerine ve muhalefete sebep olduğunu ifade eden Zhao, Japonya'da da bu konuyla ilgili güçlü bir muhalefetin mevcut olduğunu kaydetti. Konuya duyarsız kalınamayacağını belirten Zhao, "Japon tarafı küresel kamunun çıkarlarının yanı sıra kendi halkının çıkarlarına karşı da sorumlu şekilde hareket etmeli" diye konuştu.