Politika

Çin, gizli deney mağdurlarına tazminat ödemesi için ABD'ye çağrı yaptı

BEİJİNG, 18 Ocak (Xinhua) -- Sözcü Zhao'nun açıklaması, günlük basın toplantısında, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından 1960'larda finanse edildiği iddia edilen,...

Abone Ol

BEİJİNG, 18 Ocak (Xinhua) -- Sözcü Zhao'nun açıklaması, günlük basın toplantısında, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından 1960'larda finanse edildiği iddia edilen, 311 Danimarkalı çocuğun bedeni üzerinde uygulanan gizli deneyleri ifşa eden Danimarka Radyosu belgeseli hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine yaptı.

Zhao, CIA'in dünya genelinde yaptığı insan hakları ihlallerinin yeni bir bilgi olmadığını, fakat çocukları bile hedef aldıklarını öğrenmenin yine de şok edici olduğunu ifade etti. Zhao, belgeselde ifşa edilen, CIA'in 1950-1970'lerde dünya genelinde yürüttüğü bir zihin kontrol projesinden de bahsetti. Sözcü, insan deneklerin aralarında psikolojik rahatsızlıklar ve unutkanlığın da yer aldığı komplikasyonlara ömür boyu maruz kaldığını veya bitkisel hayata girerek yitip gittiklerini vurguladı.

ABD hükümeti sürekli olarak "insan hakları" ve "demokrasi"den bahsediyor, ancak söyledikleriyle yaptıkları uyuşmuyor. Zhao, ABD hükümetinin mağdurlardan özür dileyip tazminat ödemesi ve bu konuda gerekli sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.