Politika

Çin, Filistin ile İsrail arasındaki gerginliğin giderilmesine yardımcı olması için BM'ye çağrı yaptı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, açıklamayı, olağan basın toplantısı sırasında BM Güvenlik Konseyi'nin Doğu Kudüs'te şiddet ve gerginliğin tırmanması konusunda ac...

Abone Ol

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, açıklamayı, olağan basın toplantısı sırasında BM Güvenlik Konseyi'nin Doğu Kudüs'te şiddet ve gerginliğin tırmanması konusunda acil görüşmelerde bulunmasına dair sorulan bir soru üzerine yaptı.

Uluslararası toplumun bölgedeki durumdan son derece endişeli olduğuna işaret eden Hua, Güvenlik Konseyi'nin Mayıs ayındaki dönem başkanı olan Çin'in, Pazartesi günü Güvenlik Konseyi üyeleriyle acil gündemli görüşmelerde bulunduğunu ve Güvenlik Konseyi olarak ilgili tarafları sivillere yönelik şiddeti durdurmaya çağırdıklarını bildirdi.

Çin'in ilgili ülkelerle birlikte Güvenlik Konseyi başkanının basın bildirisini hazırlamak için çalıştığını belirten sözcü, ülkelerin çoğunun taslak bildiriyi desteklediğini ve belgeyi en erken tarihte yayınlamayı vaat ettiklerini ifade etti. Ancak Hua, Güvenlik Konseyi'nin bu konuda henüz anlaşma sağlamamış olmasının üzücü olduğunu vurguladı. Hua, Çin'in sivillere yönelik şiddeti kınadığını ve bütün tarafları gerginlikleri gidermeye ve bölgede barış ve istikrarın en kısa sürede geri kazanılmasına yardımcı olmaya yönelik adımlar atmaya çağırdığını bildirdi.

Sözcü, Çin olarak Güvenlik Konseyi'nin, "iki devletli çözüme" olan bağlılığını ve kararlı desteğini yinelemesi, durumun sakinleşmesini desteklemesi ve uluslararası barış ve güvenliği koruma görevini yerine getirmesi gerektiğine inandıklarını belirtti. Hua, "Bu ay BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı olan Çin, Güvenlik Konseyi'ne Doğu Kudüs'teki durumla ilgili mümkün olan en kısa sürede harekete geçmesi baskı yapacak" diye konuştu.