Sağlık

Çin, DSÖ'nün Kovid-19'un kökenini bulma çalışmalarının bilimsel ve ciddi doğasını korumasını umuyor

Sözcü, Çin'in, küresel bilim insanlarının işbirliğiyle ele alınması gereken ciddi bir konu olan Kovid-19'un kökenini bulma meselesinin bazı ülkelerce siyasallaştırılmaya çalış...

Abone Ol

Sözcü, Çin'in, küresel bilim insanlarının işbirliğiyle ele alınması gereken ciddi bir konu olan Kovid-19'un kökenini bulma meselesinin bazı ülkelerce siyasallaştırılmaya çalışılmasından endişe duyduğunu belirtti. Zhao, bir basın toplantısında DSÖ'nün Çin'deki koronavirüsün kökenini bulma çalışmalarında ikinci aşamaya geçilmesini önerdiği yönündeki bir soruya yanıt verirken, Çinli yetkililere şeffaflık çağrısında bulundu ve "DSÖ'nün siyasallaşma kaynaklı tepkilere karşı direnmesini ve küresel salgın karşıtı işbirliğinin sağlam atmosferini koruyabilmesini umuyoruz" dedi.

Zhao, "DSÖ Sekreterliği tarafından önerilen köken araştırmasının ikinci aşamasına ilişkin çalışma planı, Çin ve diğer birçok ülkenin konuyla ilgili pozisyonuna ters düşüyor" ifadelerini kullandı. Çinli sözcü, Dünya Sağlık Asamblesi'nin 73. oturumunda alınan karar uyarınca, DSÖ Genel Direktörü'nden açık biçimde, virüsün zoonotik kaynağını ve insan popülasyonuna geçiş rotasını belirlemek için ülkelerle yakın çalışmaya devam etmesinin istendiğini hatırlattı.

Zhao, köken araştırmasının bir sonraki aşamasının bu talebe uyması ve DSÖ üyesi devletler tarafından yönetilmesi gerektiğini söyledi. Zhao Lijian, "DSÖ'nün üye ülkelerle tam iletişim ve istişare içinde olmasını, tüm tarafları dinleyerek tavsiyelerini almasını, çalışma planının tasarlanması sürecinin açık ve şeffaf olmasını sağlamasını umuyoruz" dedi. Sözcü, DSÖ ve Çin'den uzmanların 28 gün boyunca Çin'de ortak araştırma yaptığına, ardından DSÖ'nün 30 Mart'ta küresel köken çalışmasının bir sonraki aşaması için net sonuçlar ve bilime dayalı öneriler içeren ortak bir rapor yayınladığına da dikkat çekti.

Raporda, laboratuvar sızıntısının son derece düşük bir ihtimal olduğu sonucuna varılmış ve daha önceki vakalar hakkında daha fazla küresel araştırma yapılması, soğuk zincirlerin ve donmuş gıdaların virüsün bulaşmasındaki rolünün daha iyi anlaşılması tavsiye edilmişti. Zhao, "Bu raporun sonuçlarına ve tavsiyelerine saygı gösterilmeli ve bunlar desteklenmeli, köken çalışmasının bir sonraki aşamasına da tam olarak yansıtılmalı" çağrısı yaptı.