Politika

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: ABD sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayan kuralları umursuyor

BEİJİNG, 5 Ocak (Xinhua) Haberlere göre, İran halkı geçtiğimiz günlerde iki yıl önce bir ABD hava saldırısında öldürülen İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) Kudüs Gü...

Abone Ol

BEİJİNG, 5 Ocak (Xinhua) Haberlere göre, İran halkı geçtiğimiz günlerde iki yıl önce bir ABD hava saldırısında öldürülen İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) Kudüs Gücü eski komutanı Kasım Süleymani'yi anmak için etkinliklerde toplandı. İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi daha önce ABD'nin düzenlediği suikastı devlet terörü eylemi olarak kınamıştı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de, sorumluların eylemlerinden dolayı adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Buna yanıt olarak, Sözcü Wang Wenbin yaptığı basın açıklamasında Kasım Süleymani suikastının ABD'nin BM Şartı'na dayalı uluslararası ilişkileri yöneten normları nasıl kasten baltaladığını gösteren bir başka örnek ve aynı zamanda ABD'nin gücünü kötüye kullanarak işlediği savaş suçlarından biri olduğunu söyledi.

Wang, ABD'nin, uluslararası hukuku ihlal ederek, egemen bir devletin askeri liderini terör yoluyla "hedef alarak öldürmeye" ve ayrıca dünya çapında yüz binlerce masum sivili öldürmeye kadar gidebildiğini söyledi. Wang, dünyanın dört bir yanındaki insanların gözünde yasadışı ve vahşi olan bu eylemlerin ABD'nin iddia ettiği "kurallara dayalı uluslararası düzen" maskesinin arkasına saklandığını belirtti. Wang, ABD'nin "kurallara dayalı uluslararası düzeni koruma" mantrasını tekrarladığını, ancak gerçeklerin defalarca kanıtladığı gibi ABD tarafının gerçekten kendi ihtiyaçlarını karşılayan ve çıkarlarına hizmet eden kurallardan başka bir şeyi umursamadığını ifade etti. Wang, "ABD'nin bağlı olduğu tek şey, yalnızca ABD hegemonyasını ayakta tutan ve bu hegemonyanın uluslararası toplumu geçersiz kıldığı bir düzen. Ancak uluslararası hukuku ihlal eden bu tür kural ve düzen İran'da, Ortadoğu'da ve dünyadaki diğer ülkelerde yaşayan insanlar tarafından kabul edilmeyecektir" diye konuştu.