Politika

Çin Dışişleri Bakanı'ndan Myanmar'daki duruma dair üç maddelik öneri

Wang, Çin'in ilk olarak Myanmar'daki tüm tarafların sakin kalacağını ve itidalli davranacağını, farklılıklarını anayasal ve hukuki çerçeve içinde diyalog ve istişare yoluyla e...

Abone Ol

Wang, Çin'in ilk olarak Myanmar'daki tüm tarafların sakin kalacağını ve itidalli davranacağını, farklılıklarını anayasal ve hukuki çerçeve içinde diyalog ve istişare yoluyla ele alacağını ve demokratik geçişi ilerletmeye devam edeceğini umduğunu söyledi.

Çin'in yıllık yasama oturumu sırasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Wang, en acil önceliğin daha fazla kan dökülmesi ile çatışmayı önlemek ve durumu mümkün olan en kısa sürede kolaylaştırmak ve yatıştırmak olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Wang, ikinci olarak da Çin'in Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) iç ilişkilere müdahil olmama yönündeki prensibine bağlı kalmasını ve fikir birliği yoluyla karar almasını, ASEAN tarzında arabuluculuk yapmasını ve ortak bir zemin bulmaya çalışmasını desteklediğini kaydetti.

Wang, Çin'in Myanmar'ın egemenliğine ve halkının iradesine saygı duyma temelinde ilgili tüm taraflarla görüşme ve iletişim kurmaya, ülkedeki gerilimi hafifletmede yapıcı rol oynamaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Üçüncü olarak da Çin ve Myanmar'ın iyi günde ve kötü günde ortak bir geleceği paylaşan bir topluluk olduğunu kaydeden Wang, ülkesinin Çin-Myanmar ilişkilerini ilerletmedeki kararlılığından vazgeçmeyeceğini ve durum hangi yönde ilerlerse ilerlesin dostluk ile işbirliğini desteklemeyi bırakmayacağını belirtti. Dışişleri Bakanı Wang, Çin'in Myanmar'a yönelik dostluk politikasının tüm Myanmar halkı için olduğunun da altını çizdi.

"Yıllar içinde Myanmar'da aralarında Ulusal Demokrasi Birliği'nin de bulunduğu çok sayıda siyasi partiyle dostça ilişkiler sürdürdük" diyen Wang, Çin'le dostluğun geliştirilmesinin Myanmar'daki tüm kesimlerin üzerinde anlaştığı bir konu olduğunu ifade etti.