Politika

Çin Dışişleri Bakanı video bağlantısı aracılığıyla BM Genel Sekreteri ile biraraya geldi

Wang, Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) ile işbirliğine her zaman büyük önem verdiğini ve ülkesinin son 50 yılda BM'nin hedeflerinin sağlam bir destekçisi olduğunu ve katkı sağl...

Abone Ol

Wang, Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) ile işbirliğine her zaman büyük önem verdiğini ve ülkesinin son 50 yılda BM'nin hedeflerinin sağlam bir destekçisi olduğunu ve katkı sağlandığını söyledi. Wang, "Merkezinde BM'nin yer aldığı uluslararası sistem olan BM Antlaşması'nın amaç ve ilkelerini kararlı bir şekilde savunmaya ve BM'nin uluslararası ilişkilerde gereken rolünü oynamasını desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Dünyanın karşı karşıya olduğu değişimlere ve belirsizliğe dikkat çeken Wang, Çin'in bölünme yaratan ve Soğuk Savaş'ı destekleyen her türlü söylem ve eylemlere güçlü biçimde karşı çıktığını ve insanlığın barış ve kalkınma hedeflerine yeni katkılarda bulunacağını söyledi.

Wang, Çin'in uluslararası bir konsensüs oluşturmak ve ortak eylemlerde bulunmak için tüm tarafların Küresel Kalkınma İnisiyatifi'ne aktif katılımını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Guterres ise, çoktaraflılık ve BM'nin merkezi konumunu uzun süredir kararlı biçimde desteklemesinden dolayı Çin'i takdir etti. Guterres, BM'nin, çok taraflılığı desteklemek ve uygulamak, karşılıklı saygıya dayalı uluslararası ilişkileri savunmanın yanı sıra, özellikle uluslararası toplumu Kovid-19'dan toparlanma ve iklim değişikliğiyle mücadele konularında gelişmekte olan ülkelere daha fazla destek ve yardım sağlamaya teşvik etmek gibi küresel zorluklarla ortak mücadele etmek üzere, Çin ile yakın çalışmaya hazır olduğunu söyledi. İki taraf ayrıca Çin-ABD ilişkileri konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Wang, ABD tarafının çatışma veya Soğuk Savaş istemediğini ve ikili ilişkilerin yeniden rayına oturacağını umduklarını kısa süre önce ifade ettiklerini söyledi. Çin Dışişleri Bakanı, sözleri somut eyleme dönüştürmenin ve Çin politikasının makul ve pragmatik şekilde yeniden rayına oturtulmasının önemli olduğuna dikkat çekti.