Politika

Çin Dışişleri Bakanı, ABD Dışişleri Bakanı ile telefonda görüştü

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Cumartesi günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme talebi Blinken'den g...

Abone Ol

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Cumartesi günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme talebi Blinken'den geldi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in 16 Kasım'da video bağlantısı aracılığıyla ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini söyleyen Bakan Wang, tüm dünyanın merakla takip ettiği toplantının sadece Çin - ABD ilişkileri için değil, ayrıca uluslararası ilişkiler için de büyük önem taşıdığını belirtti.

Çinli üst düzey diplomata göre, toplantının hem Çin ve ABD, hem de dünya için faydalı sonuçlar doğurması iki halkın ve uluslararası toplumun ortak umudu ve iki ülkenin liderlerinin kaptanlığı ikili ilişkilerin yönlendirilmesinde kilit rol oynuyor.

Wang, iki tarafın aynı yönde çalışmaları, sorunsuz ve başarılı bir toplantı ortamı sağlamak için tüm hazırlıkları yapmaları ve ikili ilişkileri yeniden sağlam ve istikrarlı kalkınma yoluna sokmaları tavsiyesinde bulundu. Blinken de konuşmasında, ABD ve Çin devlet liderlerinin sanal toplantısını tüm dünyanın yakınen takip ettiğini söyledi. İki tarafın da tüm hazırlıkları yaptığını ve ilerleme kaydettiklerini belirten Blinken, ABD tarafının Çin tarafı ile toplantı sırasında karşılıklı saygı çerçevesinde, ikili ilişkilere ilişkin görüş alışverişinde bulunup, dünyaya birlikte güçlü bir mesaj göndermeyi dört gözle beklediğini sözlerine ekledi. ABD tarafının son dönemde Taiwan meselesine ilişkin yanlış ifade ve eylemlerine karşılık Wang, Çin'in ciddi pozisyonunu daha da detaylı olarak dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanı, "Taiwan bağımsızlığının" Taiwan Boğazı'ndaki barış ve istikrara karşı en büyük tehdit olduğunun hem tarih hem de realitede kanıtlandığını, "Taiwan bağımsızlık" güçlerine yönelik herhangi bir göz yummanın ve destek verilmesinin, Taiwan Boğazı'ndaki barışı baltaladığını ve nihayetinde sadece bumerang etkisi yaratacağını vurguladı.

Wang, eğer ABD tarafı gerçekten Taiwan Boğazı'nda barışı korumayı istiyorsa, o zaman ABD'nin açık ve kararlı bir şekilde herhangi bir "Taiwan bağımsızlığı" hamlesine karşı çıkması, üç Çin-ABD ortak bildirisinde verdiği yasal taahhütlere bağlı kalması ve Tek Çin politikasını eyleme döküp "Taiwan bağımsızlık" güçlerine yanlış mesajlar vermeyi sona erdirmesi gerektiğini sözlerine ekledi. İki taraf ayrıca, enerji güvenliği, iklim değişikliği ve İran nükleer meselesinin de aralarında olduğu konularda fikir alışverişi yaparak, her tür küresel zorluğa karşı müdahale konusunda diyaloğu sürdürme üzerine anlaştı.