Çin'in en büyük gelişmekte olan ülke ve ABD'nin en büyük gelişmiş ülke olduğunu kaydeden Xi, iki ülkenin ilişkilerini iyi idare edip edemeyeceklerinin dünyanın geleceği açısından önemli olduğunu ve bu yüzyılın en önemli meselesi olan bu sorunsala iki ülkenin iyi bir yanıt bulması gerektiğine dikkat çekti.

Uluslararası toplum birçok ortak mücadeleyle karşı karşıyayken, Çin ve ABD'nin kapsamlı bir vizyon sergilemesi ve büyük sorumluluklar üstlenmesi gerektiğini belirten Xi, iki ülkenin ileriye bakarak hızla ilerlemesi, stratejik cesaret ve siyasi kararlılık göstermesi ve Çin-ABD ilişkilerini her iki ülkedeki ve tüm dünyadaki insanların iyiliği için mümkün olan en kısa sürede yeniden rayına oturtarak istikrarlı bir gelişmeye doğru çevirmesi gerektiğini söyledi.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu

Xi, iki ülkenin ilgili departmanlarının, birbirlerinin temel kaygılarına saygı ve farklılıkların doğru bir şekilde yönetimi temelinde, iklim değişikliği, Kovid-19'a müdahale ve ekonomik toparlanmanın yanı sıra büyük uluslararası ve bölgesel konularda koordinasyon ve işbirliğini ilerletmek için katılım ve diyaloglarını sürdürebileceklerini ifade etti. Xi, iki tarafın da, ilişkilere daha olumlu dinamikler enjekte etmek için daha fazla işbirliği potansiyelinden yararlanabileceğini belirtti.

Biden ise, rekabetin çatışmaya dönüşmesine izin vermede iki ülkenin hiçbir çıkarının olmadığını ve ABD'nin tek Çin politikasını değiştirmeye niyeti olmadığını belirtti. Biden, ABD'nin, işbirliğinin mümkün olduğu kilit ve öncelikli alanları belirlemek, yanlış iletişim, yanlış hesaplama ve kasti olmayan çatışmalardan kaçınmak ve ABD-Çin ilişkilerini yeniden rayına oturtmak için Çin ile doğrudan etkileşimler ve yapıcı görüşmeler yapmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI