Çin Büyükelçisi Qin Gang Çarşamba günü Washington'da yaptığı açıklamada, Çin'in karşılıklı saygı temelinde iki ülke arasındaki gerilimi azaltmak için ABD ile diyalog başlatmakta samimi olduğunu söyledi. Qin, ABD-Çin ilişkileriyle ilgili Carter Merkezi ve George H.W. Bush Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen sanal bir toplantıda yaptığı konuşmanın ardından soruları yanıtlarken, "İşbirliği fırsatları olduğu sürece ABD tarafı ile çalışmaya devam edeceğiz. Ancak iki ülke arasındaki işbirliği karşılıklı saygı ilkesiyle yürütülmeli" dedi. Qin, "Ve ABD, Çin'in çıkarlarını görmezden geldiği hatta baltaladığı ve sadece kendi çıkarları ve isteklerini düşündüğü alanlarda, özellikle Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğünü ilgilendiren konularda Çin'den işbirliği beklememelidir" diye konuştu. Qin, "Dürüst olmak gerekirse, endişelendiğim şey şu ki ABD, Çin-ABD ilişkilerini tanımlamak için rekabet kelimesini kullanıyor. ABD tarafında rekabet, özellikle Çin'in temel çıkarlarıyla ilgili önemli konularda, genellikle bir çatışma biçimi haline geliyor" dedi.

ABD'deki Los Angeles'ta bulunan Long Beach Limanı'nda Çin'e ait COSCO Gemicilik Limited Şirketi'ne ait konteynerler görülüyor, 27 Şubat 2019. (Fotoğraf: Li Ying/Xinhua)

Qin, "Bu değişmezse, karşılıklı güvenimizi ve işbirliğimizi geliştirmek için Çin'in gösterdiği çabaları baltalayacaktır. Uluslararası ilişkiler tarihinde iki ülke arasında siyasi ilişkilerin rekabet ve hatta çatışma halinde olduğu, ancak diğer alanların güvenli ve sağlam kaldığı hiçbir örnek yoktur" dedi.

Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor

Qin, "Çin ile ABD arasında karşılıklı saygı çok önemli. Çin açık ve kapsayıcıdır. Biz öneri veya eleştirileri, bunlar objektif, doğru, iyi niyetli ve yapıcı oldukları sürece memnuniyetle karşılıyor ve kabul ediyoruz ve onlara göre iyileştirmeler yapıyoruz" diyen büyükelçi, "benim işimin çok önemli bir parçası iletişim kurmak ve dinlemek" diye konuştu.

Qin, "Ancak asılsız iftira ve dezenformasyonu kabul etmiyoruz. Küçümseyici ders verme tarzını da kabul etmiyoruz. Çin'in egemenliğini, birliğini ve toprak bütünlüğünü zedeleyen söz ve davranışları da kabul etmiyoruz. Vatandaşlar yasalara uymak zorundadır. Aynı şekilde ülkeler de uluslararası ilişkileri yöneten temel normlara uymak zorundadır. ABD hukuku ayrılıkçılık ve ırkçı nefreti yasaklıyor, öyleyse neden bazı Amerikalılar Çin'e bu şekilde davranmak istiyor?" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI