Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor

Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Dai Bing, BM Genel Kurulu'nun pandemiye hazırlık ve müdahale konulu gayriresmi toplantısında yaptığı açıklamada, "ABD'yi, siyasi manipülasyonla pandemiyi yenemeyeceği konusunda uyarıyoruz. Çok az destek bulacak. Başarısızlığa mahkum." dedi.

Dai, ABD'yi bir kez daha BM platformunu kötüye kullanmakla ve Kovid-19'un kökenlerini araştırmayı "bir siyasi manipülasyon konusu" haline getirmekle eleştirdi. Konuyu siyasileştirmenin BM toplantısının amacına "tamamen ters düştüğünü" belirten Dai, "Çin bunu kati surette reddediyor" dedi.

Dai, Çin'in, virüsün kökenlerini ortaya çıkarmak için uluslararası işbirliğine aktif bir şekilde katıldığını ve Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarını iki kez ortak araştırma yapmaya davet ettiğini belirtti. Dai, "Uzmanlar ziyaret etmek istedikleri tüm yerleri ziyaret ettiler. Görüşmek istedikleri tüm insanlarla görüştüler. Virüsün laboratuvardan sızmış olma ihtimalinin son derece düşük olduğu sonucuna bilime dayanarak ulaştılar. Uzmanlar ayrıca küresel ölçekte olası erken vakaların araştırılmasını da önerdiler. Bu önemli öneriler uluslararası alanda geniş destek gördü" diye konuştu.

Dai, köken izlemede bir sonraki aşamada "dünyanın çeşitli yerlerinde halihazırda tanımlanmış birçok erken vakanın" incelenmesine odaklanılması ve bu konuda dünyanın çeşitli yerlerinde işbirliğine gidilmesi gerektiğini belirtti. Dai, ABD "gerçekleri göz ardı ediyor. Dikkatleri pandemiye karşı yürüttüğü başarısız müdahaleden uzaklaştırmak için diğer ülkeleri karalamaya yönelik siyasi manipülasyon yapıyor" dedi ve ABD'nin dünyayı "kasıtlı olarak yanlış bilgilendirdiğini" belirtti.

Dai "Bilimsel güvenilirliklerini tamamen kaybettiler ve ahlaki standartlarını çok düşürdüler. Köken izleme konusunda uluslararası işbirliğine müdahale etmek için her yolu kullandılar. Bu, uluslararası toplum tarafından kınanıyor" dedi ve ekledi: "ABD'ye tavsiyem, bilime saygı duyması, insan hayatını koruması, pandemiyle mücadele ve pandeminin kökeninin araştırılması konusunda uluslararası işbirliğini baltalamayı bırakmasıdır." Dai ayrıca "ABD, DSÖ uzmanlarının ABD'de köken araştırmalarını açık ve şeffaf bir tavırla yürütmesini memnuniyetle karşılamalıdır" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI