Qin ABD'ye varışının ardından Çin ve ABD medyasına yaptığı açıklamada, "Bu; dünyadaki eğilim, zamanın gereği ve halkın arzusu" dedi. Dr. Henry Kissinger'ın elli yıl önce Çin'e gizli bir ziyarette bulunduğunu ve Çin-ABD ilişkilerinin normalleşmesinin kapısını açtığını belirten Qin, "Soğuk Savaş zamanıydı; o dönemde iki ülke arasında görünürde hiçbir temas yoktu. Dr. Kissinger Çin'e üçüncü bir ülke üzerinden gizlice gelmek zorunda kalmıştı" dedi.

ABD, İtalya'dan kaçırılan 65 milyon dolarlık 600 tarihi eseri iade etti ABD, İtalya'dan kaçırılan 65 milyon dolarlık 600 tarihi eseri iade etti
Çin'in yeni ABD Büyükelçisi Qin Gang (soldan ikinci), görevine başlamak üzere ABD'ye inişinin ardından görülüyor, 28 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Wang Ying/Xinhua)

Qin, "Elli yıl sonra bugün Çin'in 11. Amerika Birleşik Devletleri büyükelçisi olarak bu ülkeye en açık yolla ve doğrudan gelebiliyorum. Zamanla birlikte dünya ne kadar değişti" dedi. Qin, geçtiğimiz yarım yüzyılda Çin-ABD ilişkilerinin dönemeçlere rağmen ilerlemeye devam ettiğine işaret etti. Qin, "Bu, sadece iki ülke üzerinde derin bir etki yaratmakla kalmamış aynı zamanda tarihin ve dünyanın gidişatını ciddi biçimde değiştirmiştir. Günümüzde dünya bir asırdır görülmedik büyüklükte değişiklikler geçirmektedir" dedi. Qin, büyükelçilik görevi öncesinde Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak hizmet veriyordu. Önceki Büyükelçi Cui Tiankai 23 Haziran'da görev süresini tamamlayarak Çin'e geri dönmüştü.

Editör: İRFAN KARSLI