Ticaret Bakanı Yardımcısı Li Chenggang, Xinhua'ya verdiği mülakatta, "Bu yatırım anlaşması hem Çin'in, hem AB'nin hem de dünyanın çıkarına. Büyük önem taşıyor ve geniş kapsamlı bir etkisi olacak" dedi. Tarafların Çarşamba günü duyurduğu, yedi yıllık müzakerelerin ardından gelen yatırım anlaşması zor kazanılmış bir başarı.

Li, Çin ve AB'nin müzakereler sırasında üst düzey piyasa erişimi taahhütlerinde bulunduğunu, adil rekabet için dengeli ve kapsamlı kurallar geliştirdiğini, sürdürülebilir bir kalkınma için taahhütlerini güçlendirdiğini ifade etti.

Bu yılın Çin ile AB arasında diplomatik ilişki geliştirilmesinin 45. yıldönümü olduğunu vurgulayan Li, anlaşmanın Çin ve AB işbirliği için de çok daha fazla fırsat yaratacağını, her iki taraftan işletmelere somut faydalar sağlayacağını ve karşılıklı siyasi güveni artıracağını söyledi.

Li, yatırım anlaşması müzakerelerinin Kovid-19 salgını ve küresel ekonomik yavaşlamanın ortasında tamamlanmasının, Çin ve AB'nin açık bir dünya ekonomisi inşa etmek ve çok taraflı ticaret sistemini desteklemek için attığı somut adımlar arasında olduğunu kaydetti.

Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

Bakan Yardımcısı, bu anlaşmanın aynı zamanda küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrara kavuşmasına yardımcı olacağını, küresel ekonomik iyileşmeye ivme kazandıracağını da sözlerine ekledi. Çin, AB'nin en büyük ticaret ortağı haline gelmiş durumda; AB ise şu anda Çin'in en büyük ikinci ticaret ortağı. AB, ayrıca, Çin'e üçüncü en büyük yatırım yapan kaynak ve aynı zamanda da Çin'in en çok yatırım yaptığı üçüncü ortak.

Editör: İRFAN KARSLI