Politika

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Libya'nın bölgede tekrar yerini alması gerektiğini söyledi

Tebbun açıklamayı, 24 Aralık'ta genel seçim yapmaya hazırlanan Libya'ya yardımcı olma amacı taşıyan ve başkent Cezayir'de düzenlenen Libya'ya komşu ülkelerin dışişleri bakanla...

Abone Ol

Tebbun açıklamayı, 24 Aralık'ta genel seçim yapmaya hazırlanan Libya'ya yardımcı olma amacı taşıyan ve başkent Cezayir'de düzenlenen Libya'ya komşu ülkelerin dışişleri bakanları toplantısında yaptı. Bu toplantıya, Afrika Birliği başkanlığını yürüten Kongo'ya ek olarak, Cezayir, Libya, Mısır, Sudan, Nijer ve Çad'ın dışişleri bakanları katıldı. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Afrika Birliği Siyasi İşler, Barış ve Güvenlik Komisyonu Üyesi Bankole Adeoye ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Jan Kubris de konferansta yer aldı.

Cezayir'in başkenti Cezayir'de düzenlenen Libya'ya komşu ülkelerin dışişleri bakanları toplantısı, 30 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Tebbun, "Komşu ülkeler olarak tüm bölgeyi etkileyen Libya'nın istikrarı, herkesten çok bizi ilgilendiriyor" diye konuştu. Cezayir Cumhurbaşkanı, Libya'nın coğrafi konumunun yanı sıra, insani ve ekonomik kabiliyetlerinin, bölgede kilit bir rol oynamasını mümkün kıldığını sözlerine ekledi.

Tebbun, Libya krizini çözmek için düzenlenen iki günlük toplantıda gösterilen çabaları takdir etti. Katılımcılar, ulusal uzlaşı yolunda ilk adım olarak, paralı askerleri ve dış güçleri Libya'dan uzaklaştırma konusunda anlaşmaya vardı. Şubat ayında Libya'da savaşan gruplar, ülkeyi 24 Aralık seçimlerine kadar yönetecek BM himayesinde bir geçici hükümet kurmayı kabul etmişlerdi.