LOS ANGELES, 2 Mart (Xinhua) -- Qin açıklamayı, Kaliforniya'nın güneyindeki Lancaster'da bulunan BYD üretim tesisine ziyareti sırasında yaptı. Ziyarette kendisine, Çin'in önde gelen yeni enerjili araç üreticisi için çalışan ve kişisel hikaye ile çalışma deneyimlerini paylaşan 300'den fazla istekli Amerikalı işçi eşlik etti. Üç çocuk babası yerel bir işçi olan Alfredo Lopez'e göre, BYD'de çalışmak, daha iyi bir yaşama sahip olmasını kolaylaştırıyor.

Lopez ve eşi, BYD'nin Lancaster tesisinde yıllardır çalışıyor. Lopez, Büyükelçi Qin'e, işe girdikten sonra birçok eğitim fırsatı yakaladığını belirtirken, ABD'nin büyük kentlerine sıfır emisyonlu otobüs ve traktör ürettiği için "harika hissettiğini" ifade etti. "Gelecek için kaliteli elektrikli otobüsler üretiyoruz" diyen Lopez, ABD-Çin arasında yeni enerji işbirliğine ilişkin büyük potansiyel hakkında iyimser olduğunu belirtti.

Lopez, enerji alanındaki yeni işbirliğinin ABD-Çin işbirliğinin önemli bir parçası olduğunu ve iki ülkenin iklim hedeflerinde birlikte ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Deneyimli işçi Herbert Colato da yaptığı açıklamada, Amerikalıların BYD'nin rahat, güvenli ve çevre dostu elektrikli otomobillerinden büyük fayda sağladığına işaret etti.

BYD'nin, çevreye duyarlı bir topluluk oluşturmaya kararlı olduğunu söyleyen Colato, yerel halka daha fazla istihdam sağlayıp, daha fazla eğitim fırsatı sunacak olan şirketin, kentle birlikte büyümesini umduğunu ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında

Qin işçilere fabrikadaki hitabında, BYD'nin açılımının "Hayallerinizi Kurun" anlamına geldiğini belirterek, "Burada işçilerin nasıl çalıştığını ve yeşil otobüslerin nasıl yapıldığını görünce, yalnızca otobüslerin yapılışını değil, aynı zamanda hayallerin de nasıl gerçekleştiğini hissedebiliyorum" dedi. Qin, "Hayaller gerçek oluyor" diye konuştu.

BYD'ye göre, şirket Lancaster üretim tesisini 2013 yılında açtığında, bir zamanlar motorlu karavan üretim tesisi olarak kullanılan 106 bin fit kare (9 bin 848 metrekare) binada, 10 otobüs üzerinde çalışan birkaç çalışanı vardı. BDY'ye göre, son dokuz yılda şirket ABD'de yaklaşık bin, Lancaster'de ise yaklaşık 600 imalat işi yaratarak, Kuzey Amerika'daki en büyük akülü elektrikli otobüs üreticisi haline geldi.

ABD'de 2014 yılındaki ilk akülü elektrikli otobüs teslimatından bu yana BYD, Kuzey Amerika'daki 60'tan fazla müşteriye tamamen elektrikli otobüs teslimatı yaparken, toplamda yaklaşık bin adet sipariş aldı. Lancaster Belediye Başkanı R. Rex Parris yaptığı açıklamada, Çin ve ABD'nin birlikte çalışırken yaşananların "gerçekten olağanüstü" olduğunu ifade etti. Parris, "Aynı hedeflere sahip olarak, dünyanın refahına odaklanıyoruz. Biraraya geldiğimizde Çin ve ABD'ye ilişkin çok şaşırtıcı şeyler oluyor" dedi.

Parris, BYD'nin daha ucuz otobüsleri devreye sokmasının yanı sıra, Lancaster'ın ABD'de geçen yıl hava kalitesi daha iyi olan tek kent olmasının da kayda değer olduğunu belirtti. Parris, "Bu, Çin ve ABD'nin etkisi" dedi. Büyükelçi Qin, BYD'nin, Çin ve ABD'nin daha iyi yaşam ve daha iyi bir dünya hayalleri kurmak için birlikte neler yapabileceğini gösterdiğini sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI