Brezilya'nın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ilk aşısı olan ButanVac, merkezi Sao Paulo'da bulunan kamuya ait tıbbi araştırma kuruluşu Butantan Enstitüsü tarafından Çarşamba günü üretilmeye başladı. Sao Paulo Eyalet Valisi Joao Doria konuya ilişkin Butantan Enstitüsü'nde düzenlediği basın toplantısında, eyalet hükümetinin fonlarıyla geliştirilen aşının "hiçbir hammadde ithalatına gerek olmadan tamamen Brezilya'da üretilen ilk aşı olacağını" söyledi.

Bangladeş'te günlük en yüksek dang vakası sayısı kayda geçti Bangladeş'te günlük en yüksek dang vakası sayısı kayda geçti

Brezilya Sağlık Düzenleme Kuruluşu (Anvisa) henüz aşıya onay vermemiş olsa da ilk doz için üretim halihazırda başladı. Üretimin Temmuz ortasına kadar 18 milyon doza ulaşması bekleniyor. Butantan Enstitüsü, Çinli ilaç şirketi Sinovac Life Sciences'ın geliştirdiği CoronaVac aşısının Brezilya'daki üretim ve paketlemesini de yapıyor.

CoronaVac 17 Ocak'tan bu yana Brezilya'nın koronavirüse karşı aşılama kampanyasının bir parçası olarak uygulanıyor. Doria, aşı için "Anvisa onay verir vermez Temmuz'un ilk yarısında kullanım için hazır olacak. ButanVac'ın üretimi yıl sonuna kadar 100 milyon veya 150 milyon doza ulaşabilir" dedi. Anvisa, ButanVac'ın insanlar üzerindeki denemelerinin başlamasına onay vermeden önce, Salı günü Butantan Ensititüsü'nden daha fazla belge talebinde bulunmuştu.

Brezilya'da pandeminin en fazla etkilediği eyalet olan Sao Paulo'nun Valisi Doria, "Anvisa'nın bir aciliyet duygusu içinde hareket edeceğini umuyoruz" diye belirtti. Güney Yarım Küre'de grip aşılarının ana imalatçısı ve Brezilya Sağlık Bakanlığı'nın önde gelen tedarikçisi olan Butantan, yeni aşının araştırmalarına katılan uluslararası konsorsiyumun da yüzde 85'ini temsil ediyor. Sao Paulo hükümeti, aşı onay alır almaz insanlar üzerindeki birinci ve ikinci faz denemelerine 1.800 gönüllünün katılacağını bildirdi.

Editör: İRFAN KARSLI