Polonya askeri kaynakları, çoğunluğu Ortadoğu'dan olmak üzere yüzlerce sığınmacının Polonya-Belarus sınırının Belarus tarafında, Polonya'nın Kuznica köyüne yakın bir yerde sıkışıp kaldığını söyledi. Polonya hükümeti sığınmacıların ülkeye girişine izin vermedi ve Eylül ayında sınıra üç kilometre mesafedeki bölgeyi girişe yasak bölge ilan etti. Bölgeye sadece yetkililer ve bölge sakinleri girebiliyor.

Polonya, sınır muhafızlarına yardımcı olması için 2.000 kadar askeri bölgede konuşlandırırken daha fazla sayıda asker de yedekte bekletiliyor. Buna rağmen bazı göçmenler, genellikle gecelerini açık havada sıcaklıkların düşmeye devam ettiği dondurucu soğuklarda geçirerek sınırın her iki tarafını da kaplayan sık ormanlık araziden geçmeyi başardı. Bu durum, Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada, olanlar karşısında dehşete düştüğünü söyleyen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'nin eleştirilerine hedef oldu. Bachelet, "İlgili ülkeleri bu kabul edilemez durumu yatıştırmak ve çözüme kavuşturmak için uluslararası insan hakları ve mülteci hukuku çerçevesindeki yükümlülükleri uyarınca acil adımlar atmaya çağırıyorum" dedi.

Bölge sakinleri bu durumdan korku duyuyor ve göçmenlerin bulunduğu insani durum karşısında üzgün olduklarını söylüyor. Kuznica'da yaşayan ve girişe yasak bölgenin dışında çalışan 16 yaşındaki Martyna Biaous, "Geceleri dışarı çıkmaya korkuyorum" diyor.

Martyna, "Aç olduklarını ve üşüdüklerini biliyorsunuz, çaresiz olduklarını da biliyorsunuz. O insanların neler çektiğini gerçekten anlayabiliyorum ama neler yapabileceklerini de bilemiyorsunuz" dedi. Martyna, bir gün büyükannesinin arka bahçesine insanların girdiğine dair işaretler bulduğunu söylüyor ve şunu ekliyor: "Arkadaşlarımdan biri bir defasında ailesinin serasında sığınanlar olduğunu tespit etti."

Kızılhaç'ın yerel müdürü Elzbieta Paszkowska, Kızılhaç'ın Bialystok'ta bulunan merkezinden yardım çalışmalarına olanak sağlandığını söyledi. "Burada Bialystok'ta, yardım çalışanlarının gelip (yardım) malzemeleri alabilecekleri bir ana lojistik noktası oluşturduk" diyen Paszkowska bu malzemelerin giyecek, gıda ve ilaçları içerdiğini belirtti. Ancak yardım çalışanlarının sınır bölgesine girişine izin verilmiyor. Paszkowska, "Yardımı göçmenlere aktif bir şekilde ulaştıramıyoruz ama bazen bölge sakinleri gelip bizden malzeme alıyor" diye konuştu.

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

Bir gönüllü organizasyon olan Sınır Grubu'nda (Border Group) çalışan doktor Paulina Bownik, "Bu insanların birçoğunun tıbbi bakıma ihtiyacı var" diyor ve şöyle devam ediyor: "Çok hasta olduklarında bile hastaneye gitmiyorlar." Bownik, göçmenlere yasak bölge içindeyken değil yasak bölgenin dışındayken yardımcı olabildiğini söyleyerek şunları ekliyor: "Bence bu korkunç bir şey. Çocuklu aileler var, içlerinde hamile kadınlar da bulunuyor."

Belarus ve Polonya arasında son aylarda sert bir atışma yaşanıyor. Varşova, Minsk'i göçmen ve sığınmacıları Polonya ve Avrupa Birliği tarafına geçmeye teşvik etmekle suçlarken Minsk, Varşova'nın sınıra herhangi bir bildirimde bulunmadan asker konuşlandırmak suretiyle gerilimi "kasten" tırmandırdığını söylüyor.

Editör: İRFAN KARSLI