Politika

BM yetkilisi bağışçıları Afganistan'a desteği artırmaya çağırdı

Ramiz Alakbarov, bu yılın başlarında başlatılan 1,3 milyar ABD doları tutarındaki yardım çağrısının yüzde 40'ından daha azının finanse edildiğini söyledi. Yaklaşık 18 milyon A...

Abone Ol

Ramiz Alakbarov, bu yılın başlarında başlatılan 1,3 milyar ABD doları tutarındaki yardım çağrısının yüzde 40'ından daha azının finanse edildiğini söyledi. Yaklaşık 18 milyon Afgan, bir başka deyişle ülke nüfusunun yarısı yardıma muhtaç durumda. Ülkenin üçte biri yetersiz besleniyor ve beş yaş altı çocukların yarısı akut yetersiz beslenmeden muzdarip. Şimdiye dek 450 milyon dolar yardım alındı fakat bu miktar ihtiyacın çok altında kaldı.

New York'taki gazetecilere video konferans yoluyla demeç veren Alakbarov, "En az 15,7 milyon insana yardım sağlamayı planlıyoruz ancak ek katkılar olmadan bunu başarmamız mümkün değil" dedi. Gelişmeler yabancı askerlerin ülkeden tümüyle çekilmesinin son tarihi yaklaşırken yaşanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden 8 Temmuz'da yaptığı açıklamada, ABD'nin Afganistan'daki askeri misyonunun 31 Ağustos'ta, yani daha önce son tarih olarak belirlenen 11 Eylül'den günler önce sona ereceğini söylemişti. İnsani yardım çalışanlarının güvenliği konusuna da değinen Alakbarov, yılın başından beri 25'inin öldürüldüğünü, 63'ünün yaralandığını ve söz konusu kayıpların 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 30 arttığını kaydetti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Babar Baloch Salı günü İsviçre'nin Cenevre kentinde yaptığı basın toplantısında, "Afganistan bir başka insani krizin eşiğinde" demiş ve "Bu kritik noktada uluslararası toplumu Afganistan hükümetine, Afgan halkına ve komşularına desteği artırmaya çağırıyoruz" diye eklemişti.