Genel

BM: Yemen'de artan çatışmalar sivil kayıplara neden oluyor

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Ocak ayının ortasından bu yana, yerleşim alanlarının bombardımanı dahil olmak üzere bölgede çatışmaların arttığını...

Abone Ol

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Ocak ayının ortasından bu yana, yerleşim alanlarının bombardımanı dahil olmak üzere bölgede çatışmaların arttığını kaydetti. Gelen ilk haberler, daha fazla sivil kaybının yaşandığı, Hays ve Dureyhimi semtlerinde evler ve çiftliklerin hasar gördüğü ve en az 700 kişiden oluşan 100'den fazla ailenin evlerini terk etmek zorunda kaldığı yönünde.

OCHA'nın yazılı açıklamasında "Hudeyde vilayetinde süregelen sivil kayıplar endişe veriyor" dendi ve şöyle devam edildi: "2020 yılının son üç ayında Hudeyde'nin tamamında 153 sivil kaybı bildirilmiştir. Bu ülkedeki herhangi bir vilayette kayıtlara geçen en yüksek sivil kaybıdır. Çatışmalar yerleşim alanları yakınlarında sürmektedir."

Yemen'deki insani yardım koordinatörü Auke Lootsma, "Yerleşim yerlerinde ayrım gözetilmeden yapılan saldırılar uluslararası insani yardım hukukunu ihlal etmektedir ve derhal durdurulmalıdır" dedi ve "Taraflar, sivilleri her zaman korumakla yükümlü olduklarını unutmamalı ve insani yardım kuruluşlarının yaralılara ve evlerini terk etmek zorunda kalanlara yardım etmesine izin vermelidir" diye ekledi.

Yerel bir devlet askeri kaynağı, 18 Ocak'ta Xinhua Haber Ajansı'na, Hudeyde'nin güney kesimindeki Dureyhimi'deki çatışmalarda Yemen ordusundan ve Husi militanlarından en az 23 savaşçının öldürüldüğünü söylemişti.

Hükümet güçleriyle Husiler, Aralık 2018'de BM arabuluculuğuyla Stockholm'de ateşkes anlaşmasına vardığından bu yana Kızıl Deniz kıyısındaki liman kenti Hudeyde'de ateşkes süreci sık sık kesintiye uğruyor.

OCHA, dünyanın en ağır insani krizinin Yemen'de yaşanmaya devam ettiğini kaydetti. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i, yani 24 milyondan fazla kişi insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor. Geçen yıl Yemen insani yardım programı için planlanan 3,38 milyar ABD doları tutarındaki fonun yalnızca yüzde 56'sı alındı.