Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Çarşamba günü Humsa Al Bqai'a'daki Filistinli çoban topluluğuna ait 27 konut ile hayvan barınağı ve su deposunun yıkıldığını, bunun Şubat ayından beri yaşanan bu türden ilk olay olduğunu kaydetti. İsrail Sivil Yönetimi (ICA) ve ordu bölgeye, gıda, çocuklar için süt, giysi, hijyen malzemeleri ve oyuncaklar götürdü.
OCHA, olayın 36'sı çocuk yaklaşık 70 kişinin yaşadığı 11 evi kapsadığını ve hayvanların da yemsiz ve susuz kaldığını söyledi. OCHA temsilcileri ve insani yardım partnerleri Çarşamba akşamı bu topluluğu ziyaret etti ancak Perşembe günü ordu onların bölgeden ayrılmalarını istedi. OCHA, topluluğun ICA'nın kendilerini farklı bir yere taşıma önerisini reddettiğini kaydetti. Ordu bu insanların eşyalarını önerilen alana taşıdı.
OCHA, Şubat ayında benzer yıkımlardan sonra insani yardım olarak bağışlanmış olan 11 yapının Çarşamba günü ordu tarafından yıkıldığını veya alındığını belirtti. OCHA açıklamasında, "İnsani yardım topluluğu tarafından sağlanan yardım da dahil olmak üzere evlerinin ve mülklerinin tekrar tekrar yıkılması, toplum, özellikle de çocuklar üzerinde yıkıcı bir ekonomik, sosyal ve travmatik etki yaratıyor" denildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres'in çoban topluluğuna ait mülklerin yıkılmasından derin endişe duyduğunu söyledi. Günlük basın toplantısında konuşan Dujarric, "(Guterres) İsrail makamlarına, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Filistin mülklerine yönelik yıkımları ve el koymaları durdurma çağrısını yineliyor" dedi ve "Bu tür eylemler uluslararası hukuka aykırıdır ve yaşayabilir, birleşik bir Filistin devletinin kurulması şansını baltalayabilir" diye ekledi.
OCHA, İsrail makamlarının bu yıl 130'u bağışçılar tarafından finanse edilmiş olan Filistinlilere ait en az 421 yapıyı yıkarak, yapılara el koyarak veya insanları evlerini yıkmaya zorlayarak Batı Şeria'da 320'si çocuk olmak üzere 592 kişiyi yerinden ettiğini kaydetti. Yıkımlar, 2020'nin aynı dönemine kıyasla yapılarda yüzde 24 arttı. Bağışçılar tarafından finanse edilen tesislerde bu artış yüzde 110'a yaklaştı. Yine aynı döneme göre insanların yerinden edilmesinde de yüzde 50'nin üstünde artış meydana geldi.