Politika

BM sözcüsü, Dağlık Karabağ sorununun insani etkisine dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Çarşamba günü, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki bir ay önce yeniden patlak veren Dağlık Karabağ çatışmalarının insani e...

Abone Ol

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Çarşamba günü, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki bir ay önce yeniden patlak veren Dağlık Karabağ çatışmalarının insani etkisine dikkat çekti.

Devam eden çatışmanın insani etkisinden bahseden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Dujarric, verdiği brifing sırasında şunları söyledi: "Dağlık Karabağ bölgesinde bir aydır süren çatışmalarda, 130 binden fazla insan yerlerinden edildi, 76 okul ve anaokulu hasar gördü ve bir doğum hastanesi bombalandı.''

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine atıfta bulunan Dujarric, "Her gün pek çok çocuk, sivil bölgelerde roket ve füze saldırılarına maruz kalmanın psikolojik etkisiyle yaralanıyor" dedi.

Sözcü, "BM Genel Sekreteri, tarafların taahhüt ettiği insani ateşkesin derhal uygulanması istiyor. Ayrıca sivillerle ve sivil altyapıyı koruma yükümlülüklerine tam olarak uyulması yönündeki çağrıyı bir kez daha yineliyoruz. Devam eden çatışmalar kabul edilemez ve derhal durması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Sözcü, "BM Genel Sekreteri'nin tartışmasız bir şekilde belirttiği gibi, Barda kentinde pek çok sivilin ölümüne ve yaralanmasına yol açan hava saldırıları dahil olmak üzere, çatışmadan etkilenen yoğun nüfuslu bölgelere yönelik tüm saldırıları şiddetle kınıyoruz" dedi. Dağlık Karabağ'daki temas hattında yer alan Stepanakert/Hankendi ve diğer yerlere yönelik hava saldırılarına da dikkat çeken sözcü, "Bu tür saldırıların hiçbir gerekçesi olamaz" dedi.

Dağlık Karabağ bölgesindeki temas hattındaki silahlı çatışmalar, 27 Eylül'de yeniden başlamıştı. Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ anlaşmazlığı 1988'den beri sürüyor. Zaman zaman küçük çaplı çatışmalar yaşansa da, barış görüşmeleri, ateşkesin sağlandığı 1994 yılından beri sürüyor.